- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Dostosowanie zawartości do wymiaru strony
Dostosowanie zawartości do wymiaru strony
- skyone
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
9 lata 8 miesiąc temu #628
przez skyone
Dostosowanie zawartości do wymiaru strony was created by skyone
Witam,
Potrzebuję dopasować zawartość do strony w inkscape. We właściwościach jest opcja dostosowania wymiaru strony do zawartości a ja potrzebuję zrobić na odwrót np, zmienić rozmiar z A4 na A5 i dopasować zawartość do wymiaru strony.
Potrzebuję dopasować zawartość do strony w inkscape. We właściwościach jest opcja dostosowania wymiaru strony do zawartości a ja potrzebuję zrobić na odwrót np, zmienić rozmiar z A4 na A5 i dopasować zawartość do wymiaru strony.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
9 lata 8 miesiąc temu #629
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Dostosowanie zawartości do wymiaru strony
Z automatu się nie da, ale metoda jest bardzo prosta
1. We właściwościach dokumentu ustawiasz sobie mniejszy format. Możesz wpisać wymiary z łapy albo znaleźć na liście.
2. Zaznaczasz wszystko (ctrl+A lub ręcznie), i grupujesz Ctrl+G
3. Teraz:
albo ręcznie wciskasz Ctrl i skalujesz (możesz też użyć kłódki u góry - wtedy nie potrzebujesz Ctrl)
albo wchodzisz do okna właściwości dokumentu, kopiujesz sobie wymiar w pionie a następnie wklejasz go w wymiarach obiektu u góry ekranu, wciskasz Enter i sprawa załatwiona. Trzeba tylko umieścić pracę na swoim miejscu...
...tylko nie wiem po co, bo jeśli proporcje są te same i eksportujesz bitmapę, to de facto wystarczy zmniejszyć wymiary o połowę.
1. We właściwościach dokumentu ustawiasz sobie mniejszy format. Możesz wpisać wymiary z łapy albo znaleźć na liście.
2. Zaznaczasz wszystko (ctrl+A lub ręcznie), i grupujesz Ctrl+G
3. Teraz:
albo ręcznie wciskasz Ctrl i skalujesz (możesz też użyć kłódki u góry - wtedy nie potrzebujesz Ctrl)
albo wchodzisz do okna właściwości dokumentu, kopiujesz sobie wymiar w pionie a następnie wklejasz go w wymiarach obiektu u góry ekranu, wciskasz Enter i sprawa załatwiona. Trzeba tylko umieścić pracę na swoim miejscu...
...tylko nie wiem po co, bo jeśli proporcje są te same i eksportujesz bitmapę, to de facto wystarczy zmniejszyć wymiary o połowę.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Czas generowania strony: 0.259 s.