- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Inkview.exe - do czego służy?
Inkview.exe - do czego służy?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 9 miesiąc temu #557
przez Dorkass
Inkview.exe - do czego służy? was created by Dorkass
Mam na dysku sporo plików SVG i potrzebowałam znaleźć jakiś stary, a nawet już nazwy nie pamiętałam, więc pomyślałam, że przydałby mi się jakiś szybki podgląd. Zauważyłam, że w folderze Inkscape jest jakaś aplikacja Inkview, więc uznałam, że być może właśnie do tego służy. Niestety pliki SVG albo w ogóle się w niej nie otwierały, albo otwierało się puste okno. Szukałam trochę w Google, ale znalazłam tylko coś po angielsku o jakimś pokazie slajdów. Niewiele z tego zrozumiałam. Do czego w takim razie służy ta aplikacja?
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #558
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Inkview.exe - do czego służy?
Cześć,
Inkview to program który służy jako wewnętrzna przeglądarka. Kiedy przeglądasz sobie pliki żeby je np. otworzyć, lub importować (w okienku po prawej), inkscape uruchamia go aby wygenerować podgląd. W zasadzie nie używa się go zewnętrznie, ale jeśli chcesz to oczywiście jest to możliwe, tylko raczej z wiersza poleceń.
U mnie zadziałała taka ścieżka:
Jeśli jednak potrzebujesz instrukcji DOSowych oraz pomocy przy działaniu w ten sposób to odsyłam Cię do zewnętrznych źródeł.
Ogólnie to raczej narzędzie dla programistów, ponieważ nie posiada graficznego interfejsu.
Inkview to program który służy jako wewnętrzna przeglądarka. Kiedy przeglądasz sobie pliki żeby je np. otworzyć, lub importować (w okienku po prawej), inkscape uruchamia go aby wygenerować podgląd. W zasadzie nie używa się go zewnętrznie, ale jeśli chcesz to oczywiście jest to możliwe, tylko raczej z wiersza poleceń.
U mnie zadziałała taka ścieżka:
C:\Program Files (x86)\Inkscape\inkview.exe C:\Users\Nazwa usera\Documents\Inkscape_Logo.svg
Jeśli jednak potrzebujesz instrukcji DOSowych oraz pomocy przy działaniu w ten sposób to odsyłam Cię do zewnętrznych źródeł.
Ogólnie to raczej narzędzie dla programistów, ponieważ nie posiada graficznego interfejsu.
Ostatnia9 lata 9 miesiąc temu edycja: DominusX od.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 9 miesiąc temu #559
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Inkview.exe - do czego służy?
Rozumiem, dzięki za odpowiedź I nie zamierzam otwierać plików przez konsolę, bo to by nie było żadne ułatwienie
Potrzebowałam szybkiego podglądu, żeby znaleźć konkretny plik i okazało się, że taki podgląd (może nie za ładny, ale widać co to) oferuje XnView, więc sprawa załatwiona. A w Inku jakoś nigdy nie otwierałam plików poprzez: Plik -> Otwórz, więc nie zauważyłam, że jest tam podgląd. Zawsze klikam dwukrotnie na plik SVG albo przeciągam go na okno programu.
Potrzebowałam szybkiego podglądu, żeby znaleźć konkretny plik i okazało się, że taki podgląd (może nie za ładny, ale widać co to) oferuje XnView, więc sprawa załatwiona. A w Inku jakoś nigdy nie otwierałam plików poprzez: Plik -> Otwórz, więc nie zauważyłam, że jest tam podgląd. Zawsze klikam dwukrotnie na plik SVG albo przeciągam go na okno programu.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #560
przez DominusX
Co prawda nie testowałem narzędzia, ale sprawdź. Wygląda obiecująco:
code.google.com/p/svg-explorer-extension/
albo to:
svgextension.codeplex.com/
code.google.com/p/svg-explorer-extension/
albo to:
svgextension.codeplex.com/
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #561
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Inkview.exe - do czego służy?
Sprawdziłam to: Plik -> Otwórz i wcale żadnego podglądu mi tam nie pokazywało.
Zainstalowałam podlinkowaną aplikację (jest to rozszerzenie powłoki) i faktycznie, są miniatury i podgląd widoczny w okienku podglądu w Eksploratorze Windows, ale widać tylko to, co mieści się w obszarze konturów strony. Ponadto, jeśli tło dokumentu jest inne niż białe, to wtedy miniatura jest czarna i widać tylko podgląd w okienku, ale ogólnie bardzo przydatna aplikacja
i.minus.com/ibIOYOgUBUt8s.png (po prawej tło było szare i widać czarną miniaturę, po lewej tło zostało zmienione na białe i miniatura jest widoczna).
Zainstalowałam podlinkowaną aplikację (jest to rozszerzenie powłoki) i faktycznie, są miniatury i podgląd widoczny w okienku podglądu w Eksploratorze Windows, ale widać tylko to, co mieści się w obszarze konturów strony. Ponadto, jeśli tło dokumentu jest inne niż białe, to wtedy miniatura jest czarna i widać tylko podgląd w okienku, ale ogólnie bardzo przydatna aplikacja
i.minus.com/ibIOYOgUBUt8s.png (po prawej tło było szare i widać czarną miniaturę, po lewej tło zostało zmienione na białe i miniatura jest widoczna).
Ostatnia9 lata 9 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
9 lata 9 miesiąc temu - 9 lata 9 miesiąc temu #562
przez DominusX
Czas generowania strony: 0.145 s.