- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- CMYKTool nie działa
CMYKTool nie działa
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
10 lata 1 miesiąc temu - 10 lata 1 miesiąc temu #482
przez Dorkass
CMYKTool nie działa was created by Dorkass
Właśnie onejrzałam sobie filmik dotyczący obsługi CMYK w Inkscape i pobrałam polecony w nim programik CMYKTool. Niestety nie jest on w formie normalnej instalki tylko jakichś binariów i nie wiem czy dobrze go uruchamiam. Klikam na cmyktool.exe w folderze bin, ale program się nie uruchamia tylko wyświetla mi się komunikat:
"Nie można uruchomić programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono liblcms-1.dll. Spróbuj ponownie zainstalować program..."
Bibliotekę o tej nazwie mam w folderze Inkscape, ale właśnie nie wiem, gdzie dokładnie tego CMYKToola powinnam umieścić.
@Edit:
Ech, pośpieszyłam się z zapytaniem. Skopiowałam tę bibliotekę z folderu Inkscape do folderu CMYKTool i teraz już działa. Także można temat usunąć
@Edit2:
Chociaż skoro już założyłam temat, to jednak mam jeszcze pytanie:
- czy da się zapisać w Inkscape grafikę w formacie EPS z osadzonym profilem kolorów CMYK? W opcjach zapisu nic takiego nie widzę, natomiast wszyscy życzą sobie do druku grafiki w CMYK i formacie EPS, więc nie wiem jak to zapisać... W opcjach zapisu do PDF też nic takiego nie widzę
"Nie można uruchomić programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono liblcms-1.dll. Spróbuj ponownie zainstalować program..."
Bibliotekę o tej nazwie mam w folderze Inkscape, ale właśnie nie wiem, gdzie dokładnie tego CMYKToola powinnam umieścić.
@Edit:
Ech, pośpieszyłam się z zapytaniem. Skopiowałam tę bibliotekę z folderu Inkscape do folderu CMYKTool i teraz już działa. Także można temat usunąć
@Edit2:
Chociaż skoro już założyłam temat, to jednak mam jeszcze pytanie:
- czy da się zapisać w Inkscape grafikę w formacie EPS z osadzonym profilem kolorów CMYK? W opcjach zapisu nic takiego nie widzę, natomiast wszyscy życzą sobie do druku grafiki w CMYK i formacie EPS, więc nie wiem jak to zapisać... W opcjach zapisu do PDF też nic takiego nie widzę
Ostatnia10 lata 1 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
10 lata 4 tygodni temu - 9 lata 10 miesiąc temu #485
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Zarządzanie kolorem
Idziemy do menu Plik > Właściwości dokumentu (Shift+Ctrl+D), w nowym oknie wybieramy zakładkę Zarządzanie kolorem i tu należy wybrać odpowiedni profil koloru
ICC
, jaki nie wiem bo to jest zależne od sprzętu jakim się dysponuje a po drugie to ustala się z klientem (drukarnią...).
Ja ustawiłem taki profil jaki był w TYM opisie "U.S.-Web-Coated--SWOP--v2".
Po wybraniu profilu klikamy na przycisk Skojarz profil i zamykamy okno.
Od teraz w oknie Wypełnienie i kontur (Shift+Ctrl+F) w zakładce CMS możemy wybrać profil koloru dla danego obiektu w dokumencie.
Globalne ustawienia kolorów programu znajdują się w menu Plik > Ustawienia Inkscape'a a w nowym oknie wybieramy pozycję Zarządzanie kolorem. W wersji 0.91 lub dev to okno jest w menu Edycja.
Po zapisaniu dokumentu do SVG w kodzie widoczne są wpisy z informacją o profilu kolorów.
Po zapisaniu dokumentu do EPS lub PDF nie znalazłem tych informacji!
Nie jestem w stanie pomóc w kwestii co należy ustawić aby było dobrze ponieważ nie używam tych opcji.
Myślę, że Inka należało by wesprzeć Scribusem aby móc w pełni współpracować z klientami lub drukarniami.
Ja ustawiłem taki profil jaki był w TYM opisie "U.S.-Web-Coated--SWOP--v2".
Po wybraniu profilu klikamy na przycisk Skojarz profil i zamykamy okno.
Od teraz w oknie Wypełnienie i kontur (Shift+Ctrl+F) w zakładce CMS możemy wybrać profil koloru dla danego obiektu w dokumencie.
Globalne ustawienia kolorów programu znajdują się w menu Plik > Ustawienia Inkscape'a a w nowym oknie wybieramy pozycję Zarządzanie kolorem. W wersji 0.91 lub dev to okno jest w menu Edycja.
Po zapisaniu dokumentu do SVG w kodzie widoczne są wpisy z informacją o profilu kolorów.
Po zapisaniu dokumentu do EPS lub PDF nie znalazłem tych informacji!
Nie jestem w stanie pomóc w kwestii co należy ustawić aby było dobrze ponieważ nie używam tych opcji.
Myślę, że Inka należało by wesprzeć Scribusem aby móc w pełni współpracować z klientami lub drukarniami.
mPuQ
Ostatnia9 lata 10 miesiąc temu edycja: Owca od.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
10 lata 4 tygodni temu #486
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic CMYKTool nie działa
No właśnie, już mi na innym forum polecono Scribusa (nikt nie odpisywał przez kilka dni), a niestety klienci prawie zawsze chcą w EPS, ew. CDR czy PDF. SVG jakoś nikt nie chce
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
10 lata 4 tygodni temu #488
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic CMYKTool nie działa
Za tymi formatami stoją korporacje Adobe (PDF), Corel (CDR) i to oni ustalają standardy a za SVG stoi masa pasjonatów ale przez dziesięć czy więcej lat ten format nie może się jakoś przebić. To jest format do zastosowań webowych i raczej to się (szybko) nie zmieni.
Gdzieś czytałem, że ekipa od Inka ma zmienić politykę i zacząć zbierać kasę na serwisach typu Kickstarter. Czyli osoby które będą wspierały finansowo projekt będą miały wpływ na kierunek rozwoju i ustalenie priorytetów. Tak się dzieje z Synfig Studio czy Krita .
Gdyby to doszło do skutku mielibyśmy może takie funkcje jak CMYK czy dodawanie stron do PDF.
Gdzieś czytałem, że ekipa od Inka ma zmienić politykę i zacząć zbierać kasę na serwisach typu Kickstarter. Czyli osoby które będą wspierały finansowo projekt będą miały wpływ na kierunek rozwoju i ustalenie priorytetów. Tak się dzieje z Synfig Studio czy Krita .
Gdyby to doszło do skutku mielibyśmy może takie funkcje jak CMYK czy dodawanie stron do PDF.
mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
Czas generowania strony: 0.122 s.