- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Ołówek, zmiana grubości elipsy?
Ołówek, zmiana grubości elipsy?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
- Otrzymane podziękowania: 36
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
- Otrzymane podziękowania: 63
Dorkass napisał: Podczas rysowania trójkątem można bardzo łatwo i szybko zmieniać grubość linii z pomocą uchwytu, który się na niej wyświetla. Jest to bardzo szybkie i wygodne. W przypadku elipsy nic takiego nie znalazłam, a to tym kształtem najczęściej rysuję. Wiem, że mogę sobie kliknąć w przycisk edytowania parametru ścieżki, ale edytowanie tego mikroskopijnego elementu, który pojawia się wówczas w lewym, górnym narożniku strony jest uciążliwe i niewygodne (trzeba mocno powiększyć obraz). Alternatywą jest rysowanie kształtem ze schowka, ale kopiowanie co chwila innego kształtu też nie jest ergonomiczne. Czy istnieje jakiś prosty, szybki sposób na zmianę grubości elipsy podczas rysowania ołówkiem? Może w tej najnowszej wersji deweloperskiej coś w tym kierunku się pojawiło, bo jeszcze jej nie instalowałam (zauważyłam, że np. tych uchwytów przy trójkątnych liniach też nie było we wcześniejszych wersjach)?
Niestety, to narzędzie jest mocno roboczym wynalazkiem i póki co nie ma niczego lepszego i bardziej efektywnego. Przejrzę nowe buildy w poszukiwaniu innowacji dla tego narzędzia.
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
- Otrzymane podziękowania: 36
@Edit:
Przy okazji napotkałam także inny, bardzo przydatny efekt, który ma się znaleźć w wersji 0.92: . Już dawno szukałam sposobu na takie zaokrąglanie wierzchołków ścieżki...