Uciążliwe, niechciane przełączanie narzędzi

9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 8 miesiąc temu #639 przez Dorkass
Strasznie przeszkadza mi pewna rzecz, która chyba miała być udogodnieniem, ale mi tylko utrudnia pracę. Chodzi o to, że gdy szybko, dwukrotnie kliknę na obiekt, aby np. go przeciągnąć lub obrócić, to mi się przełącza z narzędzia zaznaczenie np. na narzędzie prostokąt (jeśli obiekt jest prostokątem) lub edycję ścieżek (jeśli jest ścieżką). Nawet jak chcę zaznaczyć np. jakiś obiekt pod dwoma innymi i klikam z ALT-em, a zrobię to za szybko, to też się przełącza, zamiast zaznaczyć kolejny obiekt. Taka opcja nie jest mi do niczego potrzebna, czy da się ją jakoś deaktywować?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 8 miesiąc temu #640 przez DominusX
Powiem Ci szczerze, że nic mi na ten temat nie wiadomo. (Przeszukałem ustawienia programu oraz menu skrótów klawiszowych, ale niestety nic nie rzuciło mi się w oczy) Dodatkowo mam takie wyczucie dwukliku, że praktycznie mi się nie zdarza. Ale czy przypadkiem czas przejścia do edycji nie jest związany z czasem trwania dwukliku w systemie? może tam wystarczy pogmerać w ustawieniach?
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass

9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 8 miesiąc temu #641 przez Dorkass
W zasadzie nie mam takiego problemu, kiedy klikam na cokolwiek w systemie i nie do końca wiem, jak miałabym to klikanie ustawić, ale spróbuję coś tam pozmieniać i zobaczę. Podejrzewam, że może być to kwestia używania touchpada, zamiast myszy, a twórcy programu najwyraźniej uznali, że wszyscy korzystają z myszy. Kiedy miałam zepsuty touchpad, próbowałam posługiwać się myszą, ale to była masakra :(
@Edit:
Wydaje się, że ustawienie szybkości dwukliku na maxa pomogło, ale jeszcze nie mam pewności.

Czas generowania strony: 0.867 s.