- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Dodatki do Inkscape
- Serif DrawPlus?
Serif DrawPlus?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 10 miesiąc temu #1038
przez Dorkass
Serif DrawPlus? was created by Dorkass
Ktoś słyszał o tym programie? Przypadkiem natknęłam się na artykuł, wg którego ten program ma obsługiwać CMYK, dlatego bardzo mnie zainteresował.
Although at first sight you might think DrawPlus isn't really intended as an app for professionals, it's actually surprisingly capable, and as it's offered in a free version it muscled its way into our list of alternative vector apps.
DrawPlus is designed to be intuitive in use, and has a wide range of tools that mirror functionality in Illustrator, but in a more approachable manner. Some features are more user-friendly than Adobe’s software, such as 3D . There are also some nice extra features that are actually implemented in a more user-friendly way than Adobe's software – 3D being a prime example, where you can quickly make an object 3D via extrusion, apply a wide range of 3D styles or draw your own bevel profile that's instantly applied to your object. Similarly there's a collection of brushes and pre-defined templates to get you started working quickly.
The app works happily in CMYK, allowing you to easily output print-ready artwork and it's also capable of working with Pantone colour profiles.
cytat z: creativebloq.com
"Platform: Windows |
Price: Free (Paid version £81.69) |
DrawPlus is designed to be intuitive in use, and has a wide range of tools that mirror functionality in Illustrator, but in a more approachable manner. Some features are more user-friendly than Adobe’s software, such as 3D . There are also some nice extra features that are actually implemented in a more user-friendly way than Adobe's software – 3D being a prime example, where you can quickly make an object 3D via extrusion, apply a wide range of 3D styles or draw your own bevel profile that's instantly applied to your object. Similarly there's a collection of brushes and pre-defined templates to get you started working quickly.
The app works happily in CMYK, allowing you to easily output print-ready artwork and it's also capable of working with Pantone colour profiles.
cytat z: creativebloq.com
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
8 lata 10 miesiąc temu #1039
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Serif DrawPlus?
Tak znam!
Używałem go przed chwilę na testy. Mimo wielu funkcji, CMYKa, jedna rzecz mnie zraziła do tego programu, rasteryzacja w pliku PDF. Chciałem wektory a wychodziły rastry. Chyba, że jestem ślepy i nie znalazłem opcji.
Program ma wiele opcji ale w sumie soft w cenie CorelDRAW łaski nie robi. Jest też wersja Starter ale nie pamiętam o co jest uboższa od wersji PRO? Jedynie co pamiętam to zaspamioną skrzynkę która podałem podczas rejestracji.
P.S.: Teraz jest promocja 82.49 € ze 109.99 €.
Używałem go przed chwilę na testy. Mimo wielu funkcji, CMYKa, jedna rzecz mnie zraziła do tego programu, rasteryzacja w pliku PDF. Chciałem wektory a wychodziły rastry. Chyba, że jestem ślepy i nie znalazłem opcji.
Program ma wiele opcji ale w sumie soft w cenie CorelDRAW łaski nie robi. Jest też wersja Starter ale nie pamiętam o co jest uboższa od wersji PRO? Jedynie co pamiętam to zaspamioną skrzynkę która podałem podczas rejestracji.
P.S.: Teraz jest promocja 82.49 € ze 109.99 €.
mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
8 lata 10 miesiąc temu - 8 lata 10 miesiąc temu #1040
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Serif DrawPlus?
Hmm, ja przede wszystkim chciałam wiedzieć, czy ta darmowa wersja posiada obsługę CMYK i eksport do PDF. Podobno jest okrojona, ale nie bardzo wiadomo, czego konkretnie w niej nie ma. Gdzieś tam ktoś pisał, że darmowa wersja właśnie nie posiada obsługi CMYK, ale to post sprzed kilku lat i właściwie nigdzie nie mogę znaleźć pewnej informacji. Kupować nie planuję, a w przytoczonym artykule była raczej mowa o wersji darmowej, skoro o płatnej wspomniano tylko w nawiasie. Także sama już nie wiem, czy jest sens instalować czy nie. Jeśli nie obsługuje CMYK-a i eksportu do PDF w wektorze, to raczej mi się nie przyda
@Edycja:
W końcu jednak zainstalowałam i niestety, wersja darmowa nie ma ani zarządzania kolorem, ani eksportu do PDF:
i.imgur.com/ZzIz55G.png
i.imgur.com/bCHWccd.png
@Edycja:
W końcu jednak zainstalowałam i niestety, wersja darmowa nie ma ani zarządzania kolorem, ani eksportu do PDF:
i.imgur.com/ZzIz55G.png
i.imgur.com/bCHWccd.png
Ostatnia8 lata 10 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
8 lata 10 miesiąc temu #1041
przez mPuQ
mPuQ
To ja chyba robiłem zapis do SVG i tam mi zrobiło rastry. Rok temu jak ukazał się Ink 0.91 desperacko szukałem jakiegoś sensownego softu do wektorów. Zrobiłem rekonesans i wróciłem do Inka.
P.S.: Bubel nr 0.91 jest z nami prawie rok!
P.S.: Bubel nr 0.91 jest z nami prawie rok!
mPuQ
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
8 lata 10 miesiąc temu - 8 lata 10 miesiąc temu #1042
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Serif DrawPlus?
Ech, no jak szybko ten czas mija...
Niech już wreszcie zrobią ten SK1 Project na Windows! - to jest moje życzenie noworoczne
Niech już wreszcie zrobią ten SK1 Project na Windows! - to jest moje życzenie noworoczne
Ostatnia8 lata 10 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
8 lata 10 miesiąc temu #1043
przez mPuQ
mPuQ
Kiedyś na tym forum opisałem instalację wirtualnej drukarki do PDF, BullZip Printer sie nazywa i ja bym tym patentem spróbował obejść brak zapisu do pdfa.
mPuQ
Czas generowania strony: 0.254 s.