Fonty
- mPuQ
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 4 miesiąc temu #847
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Lobster
mPuQ
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 4 miesiąc temu #848
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Lobster
Bardzo ciekawa historia tej czcionki Lato i ciekawy wywiad. Pewnie teraz se ten bank "pluje w brodę" ;D Nie wiedziałam nawet, że autorem jest Polak, a już od dość dawna mam ją na dysku.
Czcionki Lobster też już używam od dłuższego czasu, ale mam z nią dziwny problem. Mianowicie mam dwa rodzaje tej czcionki: Lobster 1.4 i Lobster Two (ta druga podoba mi się nieco bardziej), obie w formacie OTF. Kiedy którąkolwiek wrzucam do systemowego folderu z czcionkami, to tak jakby znika. Po prostu jej w tym folderze nie widać. Jak wpisuję w polu wyszukiwania jej nazwę, to również nie zostaje odnaleziona, ale gdy chcę ją zainstalować ponownie, to mi się wyświetla komunikat, że jest już zainstalowana. Natomiast w Inkscape jest normalnie widoczna na liście czcionek. W innych programach również. Teraz mam zainstalowane obie i np. Notatnik czy WordPad pokazują mi 3 rodzaje: Lobster 1.3, Lobster 1.4 i Lobster Two. W Inku widoczne są tylko dwie. Sprawdzałam to już kilkakrotnie i naprawdę nic z tego nie rozumiem W każdym razie gdybym chciała je odinstalować, to nie mam jak, skoro nie widać ich w folderze systemowym. Program do zarządzania czcionkami także ich nie widzi w zainstalowanych. Normalnie czary jakieś...
PS
A co do nazewnictwa, to wszędzie mam napisane czcionka, więc będę mówić czcionka :
i.minus.com/ibiyp1ScWbNvbL.png
Czcionki Lobster też już używam od dłuższego czasu, ale mam z nią dziwny problem. Mianowicie mam dwa rodzaje tej czcionki: Lobster 1.4 i Lobster Two (ta druga podoba mi się nieco bardziej), obie w formacie OTF. Kiedy którąkolwiek wrzucam do systemowego folderu z czcionkami, to tak jakby znika. Po prostu jej w tym folderze nie widać. Jak wpisuję w polu wyszukiwania jej nazwę, to również nie zostaje odnaleziona, ale gdy chcę ją zainstalować ponownie, to mi się wyświetla komunikat, że jest już zainstalowana. Natomiast w Inkscape jest normalnie widoczna na liście czcionek. W innych programach również. Teraz mam zainstalowane obie i np. Notatnik czy WordPad pokazują mi 3 rodzaje: Lobster 1.3, Lobster 1.4 i Lobster Two. W Inku widoczne są tylko dwie. Sprawdzałam to już kilkakrotnie i naprawdę nic z tego nie rozumiem W każdym razie gdybym chciała je odinstalować, to nie mam jak, skoro nie widać ich w folderze systemowym. Program do zarządzania czcionkami także ich nie widzi w zainstalowanych. Normalnie czary jakieś...
PS
A co do nazewnictwa, to wszędzie mam napisane czcionka, więc będę mówić czcionka :
i.minus.com/ibiyp1ScWbNvbL.png
Ostatnia9 lata 4 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- mPuQ
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
9 lata 4 miesiąc temu #849
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Fonty
Słowo FONT jest dla mnie ciężko strawne! Jeśli czcionka jest w drukarni to
IKONA
jest w cerkwi.
Jakby kościół prawosławny złożył wniosek w urzędzie patentowym to by pozamiatał wszystkich!!!
Lobster w zeszłym roku był używany przez wszystkich, billboardy Orlena, menu w każdej knajpie... w sumie dalej jest używany, aż do znudzenia.
Przy okazji sprawdzę czy u mnie też znika.
Jakby kościół prawosławny złożył wniosek w urzędzie patentowym to by pozamiatał wszystkich!!!
Lobster w zeszłym roku był używany przez wszystkich, billboardy Orlena, menu w każdej knajpie... w sumie dalej jest używany, aż do znudzenia.
Przy okazji sprawdzę czy u mnie też znika.
mPuQ
- mPuQ
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
9 lata 4 miesiąc temu #850
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Calendas Plus
Calendas Plus Regular to darmowy font do pobrania ze strony autora. Za wariant Bold oraz Italic należy zapłacić. Opłata jest w formie ZAPŁAĆ ILE CHCESZ i zaczyna się od 3€. Za symboliczne 12 zł dostajemy 3 kroje które możemy użyć w projektach prywatnych oraz komercyjnych.
Strona autora
Strona autora
mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- mPuQ
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
9 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 2 miesiąc temu #851
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Apolonia
Apolonia autorstwa
dr Tomasza Wełny
to krój pisma zaprojektowany specjalnie dla języka polskiego. Powstała w wyniku badań i pracy doktorskiej na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Dzięki odpowiedniej formie liter poprawia wygląd i czytelność tekstów w języku polskim.
Apolonia i wszystkie czcionki na tej stronie są bezpłatne do użytku niekomercyjnego oraz dla instytucji państwowych, edukacyjnych, non-profit.
Strona autora
Alternatywny link (strona autora wyświetla błąd serwera!)
Apolonia i wszystkie czcionki na tej stronie są bezpłatne do użytku niekomercyjnego oraz dla instytucji państwowych, edukacyjnych, non-profit.
Strona autora
Alternatywny link (strona autora wyświetla błąd serwera!)
mPuQ
Ostatnia9 lata 2 miesiąc temu edycja: mPuQ od.
- mPuQ
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
9 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 4 miesiąc temu #852
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Ubuntu
Ubuntu to krój pisma w formacie OpenType i TrueType, zaprojektowany jako nowoczesny font bezszeryfowy przez Londyńską
Dalton Maag
, finansowany przez Canonical Ltd. Do września 2010 fonty Ubuntu dostępne były tylko dla uczestników betatestów. Od Ubuntu 10.10 stały się domyślnym krojem systemowym, zawiera 1200 znaków (200-250 języków). Fonty Ubuntu udostępnione są na podstawie
Ubuntu Font Licence
.
Font Ubuntu
Font Ubuntu
mPuQ
Ostatnia9 lata 4 miesiąc temu edycja: mPuQ od.
Czas generowania strony: 0.130 s.