Dziwne śmieci ver. 2.

8 lata 6 miesiąc temu #1221 przez Rhotax
Dziwne śmieci ver. 2. was created by Rhotax
To ja mam podobny problem jak kolega z tematu "dziwne śmieci", tyle że u mnie pojawiają się w zupełnie innej sytuacji.

Chodzi o to, że program "mnoży" węzły, czasami idealnie w tym samym miejscu, a czasami minimalnie obok siebie, na dodatek z uskokiem (tak, że powstają 'ząbki'/schody) — gdy zamieniam "Kontur w ścieżkę".

To widać przy odpowiednim zoomie. Albo gdy jestem w 'trybie punktów', wykonam "kontur w ścieżkę" i nagle zauważam, że jakby gęściej punkciki się zrobiły.
Ale pierwszy raz to zauważyłem to gdy otworzyłem plik w programie od urządzenia do cięcia.
Poniżej przedstawiam poglądowe zdjęcia jak to wygląda w InkScape.

Najpierw łuk i punkt na jego szczycie (widok Szkieletowy). Ścieżka ma nadany kontur.

Potem wykonuję "Kontur w ścieżkę" i w miejscu punktu na szczycie łuku pojawia się coś dziwnego. To są pomnożone punkty idealnie w tym samym miejscu. Po prawej, dla poglądu pokazałem jak przy okazji namnożyły się inne punkty ale już nie w tym samym miejscu.

No i jeszcze dla dowodu, że w tych miejscach jest kilka punktów, a nie jeden — porozsuwałem je.

W tej danej ścieżce/grafice to się dzieje notorycznie. Mozolnie pousuwam te namnożone punkty. Potem chcę coś poprawić (zwiększyć grubość) i znowu robię "Kontur w ścieżkę" a tu SRU! jakieś śmieci i grzebanie w tym od nowa. Tylko, że często to usuwanie i grzebanie kończy się zmianą kształtu obrysu, a w moim przypadku to niedopuszczalne bo to mają być linie cięcia po obrysie wydrukowanej grafiki.

Może to kwestia rodzaju węzła ? Niektóre węzły się mnożą, a inne nie ?
Gdy wziąłem przed chwilą narzędzie do rysowania koła, nadałem kontur, zamieniłem "Kontur w ścieżkę" i wszystkie węzły wydają się w porządku (nie pomnożone).

Inkscape 0.48.4 r9939 na WinXP.
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

8 lata 6 miesiąc temu #1222 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Dziwne śmieci ver. 2.
Próbuję znaleźć podobny temat na oficjalnym forum inka ale na razie niczego nie widzę. Tak się zastanawiam czy ten sam plik otwarty w różnych wersjach programu wygenerowałby takie same węzły i w tych samych miejscach?! Wersje czyli mam na myśli różne wydania od jakiś archiwalnych, portable a na 64-bitach kończąc. Tu jest moja kolekcja instalek Inka .
Może to jest źle zaimplementowana funkcja lub coś się z czymś gryzie i wychodzą takie szopki.

Pliki z inka idą do plotera tylko jako PLT czy też np jako DXF?

mPuQ

8 lata 6 miesiąc temu #1223 przez Rhotax
Replied by Rhotax on topic Dziwne śmieci ver. 2.
Jeśli chodzi o program od urządzenia to ja, dla niego eksportuję pliki jako EPS.
Ale to bez znaczenia, te cuda, jak pokazałem, dzieją się już w InkScapie — nie przy transformacji między programami.

Teraz inna firma, pod koszulki potrzebuje pliki w Corel Draw. I gdy otwieram te z InkScapa w Corel Draw to też widać te mnożenie się punktów albo 'schody' w miejscu powielenia się punktów ale nie idealnie w tym samym miejscu :/

Szkoda, już się zacząłem zapamiętywać skróty klawiaturowe w InkScapie i już się przyzwyczaiłem do niego :(

Inkscape 0.48.4 r9939 na WinXP.

Czas generowania strony: 0.262 s.