Jak pozbyć sie podwójnych lini konturów?

2 miesiąc 3 dni temu #3337 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Jak pozbyć sie podwójnych lini konturów?
Cześć, cieszę się, że pomogłem.

Dlaczego skacze? Z bardzo prostego powodu. Chodzi o kolejność obiektów w na liście.
Otwórz sobie Warstwa > Warstwy i obiekty i zobacz w jakiej są kolejności.
Jak to poukładasz po kolei, to ploter będzie jechać po kolei.

Możesz się odwdzięczyć za pomoc stawiając mi kawę. buycoffee.to/inkscapetutorialpl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 1 dzień temu #3352 przez marcingaj
Replied by marcingaj on topic Jak pozbyć sie podwójnych lini konturów?
Cześć,
jestem początkujacym działaczem w Inkscape i mam problem z rysowaniem plików SVG — mam ploter , który rysuje kontury linii zamiast zwykłej pojedynczej linii.
Dotyczy to szczególnie rysunku miasta (mapy ulic) oraz cyferek i napisów, które wychodzą podwójnie, jakby ploter obrysowywał każdą linię z dwóch stron.Pliki pochodzą z konwersji jpg do svg.
Po konwersji: zamieniam wszystko na ścieżki, usuwam wypełnienia, zostawiam tylko kontury ,zapisuję jako zwykły svgMimo to ploter dalej rysuje podwójnie.
Czy ktoś wie,jak uzyskac pojedyncze linie, rysowane pisakiem lub długopisem po konwersji?
Kilka zdjęć poglądowychZ góry dziękuję za pomoc.
Załączniki:

3 tygodni 1 dzień temu #3354 przez DominusX
Cześć. Ktoś wie.

Zeskanowałeś i Inkscape tak jakby obrysował wszystko co nasz konturem. Jak na rysunku było kółko, to on Ci to obrysował - wewnętrzny i zewnętrzny obrys (no to nie kółko, tylko obrączka - dwa kółka)

I to Ci drukuje ploter. A jak to poprawić?
Zasadniczo opcje są trzy
1. Można próbować innej metody wektoryzacji - ostatnia opcja to jest właśnie automatyczne poszukiwanie takiej pojedynczej linii. Czasem wychodzi spoko, choć to dość kulawy algorytm.
2. Drugą jest ręczne i dość żmudne, ale efektywne poprawienie tego. Kilka godzin roboty, albo ktoś na zlecenie.
3. Ostatnia opcja, to odrysowanie tego bez wektoryzacji. Najwięcej roboty, najlepszy efekt.

Dróg na skróty nie znam. Gdybym brał to na zlecenie, wziąłbym kilka stów, bo to mapa z drobiazgami.

No, chyba, że to jest jakaś autentyczna mapa. Wtedy pokusiłbym się o poszukanie tego na OpenStreetMap. Znalazłbym to w wektorach i przerobił ze źródła.
Za tę wiadomość podziękował(a): marcingaj

3 tygodni 1 dzień temu #3355 przez DominusX
Tak właściwie to w tym wątku wcześniej przyczyna problemu była właściwie bardzo podobna.
Za tę wiadomość podziękował(a): marcingaj

3 tygodni 1 dzień temu #3356 przez marcingaj
Replied by marcingaj on topic Jak pozbyć sie podwójnych lini konturów?
Dziękuję

Czas generowania strony: 0.242 s.