- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Inkscape + K40 Whisperer widoczne wszystkie zasłonięte obiekty
- Forum
- Potrzebuję pomocy
Inkscape + K40 Whisperer widoczne wszystkie zasłonięte obiekty
- Ubek
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
3 lata 8 miesiąc temu #2547
przez Ubek
Inkscape + K40 Whisperer widoczne wszystkie zasłonięte obiekty was created by Ubek
Witam,
Projekt stworzony w Inkscape. Rysunek svg składa się z kilku warstw, obiekty nachodzą na siebie przysłaniając to co mają przysłonić. Wszystko jest OK jak otwieram w Inkscape.
Natomiast jak plik otwieram w programie do wycinania laserem (K40 Whisperer) to nagle są widoczne wszystkie warstwy i zasłoniete obiekty.
Czy jest jakaś opcja żeby rysunek był taki jak go widzę, jakieś "spłaszenie" nie wiem jak to nazwać. Dołączam zrzuty jak to wygląda.
Projekt stworzony w Inkscape. Rysunek svg składa się z kilku warstw, obiekty nachodzą na siebie przysłaniając to co mają przysłonić. Wszystko jest OK jak otwieram w Inkscape.
Natomiast jak plik otwieram w programie do wycinania laserem (K40 Whisperer) to nagle są widoczne wszystkie warstwy i zasłoniete obiekty.
Czy jest jakaś opcja żeby rysunek był taki jak go widzę, jakieś "spłaszenie" nie wiem jak to nazwać. Dołączam zrzuty jak to wygląda.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
3 lata 8 miesiąc temu #2549
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Inkscape + K40 Whisperer widoczne wszystkie zasłonięte obiekty
Cześć, powodów może być wiele. Zapewne w Inkscape coś jest ukryte, a nie usunięte. Czy możesz podesłać plik źródłowy? Bez tego ciężko wyrokować.
- Ubek
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #2550
przez Ubek
Tak jak mówisz, napewno są elementy przykryte innymi elementami. Zmieniałem projekt z formatu A4 na A3 i pozasłaniałem niepotrzebne linie białymi kwadratami. Mało profesjonalne, wiem Nie miałem innego pomysłu (wiedzy) jak to na szybko zrobić. Plik w załączniku
Replied by Ubek on topic Inkscape + K40 Whisperer widoczne wszystkie zasłonięte obiekty
Tak jak mówisz, napewno są elementy przykryte innymi elementami. Zmieniałem projekt z formatu A4 na A3 i pozasłaniałem niepotrzebne linie białymi kwadratami. Mało profesjonalne, wiem Nie miałem innego pomysłu (wiedzy) jak to na szybko zrobić. Plik w załączniku
Załączniki:
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #2551
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Inkscape + K40 Whisperer widoczne wszystkie zasłonięte obiekty
No więc...
1. Jak przykryjesz jeden element innym, to ten nie zniknie
2. Pokrycie ścieżki kilkoma elementami spowoduje, że laser w tych miejscach przejedzie Ci tyle razy ile masz ścieżek i będzie to fatalnie wyglądać, bo ścieżki będą inaczej wypalone.
Ścieżki powinieneś łączyć, albo odejmować. Inaczej urządzenie będzie robić coś zupełnie innego niż oczekujesz.
Zerknij sobie tutaj. Stary materiał, ale aktualny.
1. Jak przykryjesz jeden element innym, to ten nie zniknie
2. Pokrycie ścieżki kilkoma elementami spowoduje, że laser w tych miejscach przejedzie Ci tyle razy ile masz ścieżek i będzie to fatalnie wyglądać, bo ścieżki będą inaczej wypalone.
Ścieżki powinieneś łączyć, albo odejmować. Inaczej urządzenie będzie robić coś zupełnie innego niż oczekujesz.
Zerknij sobie tutaj. Stary materiał, ale aktualny.
- Ubek
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #2552
przez Ubek
Replied by Ubek on topic Inkscape + K40 Whisperer widoczne wszystkie zasłonięte obiekty
Oglądałem to już i jakoś nie potrafię tego zastosować w tym przypadku. Próbowałem kazdej opcji z poleceń "ścieżka", za każdym razem wychodzą bohomazy. Jest sobie linia i kawałka jej nie chcę widzieć, więc przykryłem to białym prostokątem. Klikam suma, różnica itp i nie jest tak jak chcę. W innym przypadku na linii chcę zrobić kanciaste wybrzuszenie, rysuję kilka linii i dosuwam do już istniejącej ale to się nie łączy. Spróbuj coś zaznaczyć i połączyć sumą itp. Spróbowałem wyeksportować do PNG potem importować i wektoryzować bitmapę. Efekt był nawet zadowalający ale żeby puścić to na laser musiałem dodać kontur i niby to było widoczne jako jedna linia ale tak naprawdę pojawiły się 4 obok siebie. Efektem było cięcie 4 razy w tym samym miejscu. Chyba nie pozostanie nic innego jak zacząć całkiem od nowa. Z tego pliku już się nic nie zrobi.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
Mniej
Więcej
3 lata 8 miesiąc temu #2553
przez DominusX
Od nowa nie ma sensu. Plik nie jest zły, po prostu wymaga szlifu. Jeśli znajdę dzisiaj po południu czas, to coś Ci przygotuję. Jeszcze nie wiem co, ale spróbujmy to ogarnąć. To dobry przypadek szkoleniowy
- Forum
- Potrzebuję pomocy
Czas generowania strony: 0.109 s.