- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Zmiana odcieni / kolorów przy zmianie wielkości / przesuwaniu obiektu
- Forum
- Potrzebuję pomocy
Zmiana odcieni / kolorów przy zmianie wielkości / przesuwaniu obiektu
- bmp84
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
4 lata 3 miesiąc temu #2288
przez bmp84
Zmiana odcieni / kolorów przy zmianie wielkości / przesuwaniu obiektu was created by bmp84
Cześć wszystkim!
Mam dość osobliwy problem, z którym nigdy wcześniej nie spotkałem się. Importując plik PDF lub nawet otwierając SVG każda próba zmiany położenia obiektu czy jego wielkości wiąże się ze zmianą odcieni. Zauważyłem pewną prawidłowość - przesuwając do góry ciemnieje, w dół jaśnieje itd. Zapisując wspomniany projekt do PDF, kolory obrazu są zniekształcone. Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że zmieniłem coś w ustawieniach bo wcześniej nie obserwowałem takich problemów "pracując" z tymi samymi PDFami. Przeinstalowanie do nowszej wersji nie pomogło. W załączniku screen: u dołu pierwotne kolory, u góry po przesunięciu do góry.
Dzięki i pozdrawiam!
Mam dość osobliwy problem, z którym nigdy wcześniej nie spotkałem się. Importując plik PDF lub nawet otwierając SVG każda próba zmiany położenia obiektu czy jego wielkości wiąże się ze zmianą odcieni. Zauważyłem pewną prawidłowość - przesuwając do góry ciemnieje, w dół jaśnieje itd. Zapisując wspomniany projekt do PDF, kolory obrazu są zniekształcone. Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że zmieniłem coś w ustawieniach bo wcześniej nie obserwowałem takich problemów "pracując" z tymi samymi PDFami. Przeinstalowanie do nowszej wersji nie pomogło. W załączniku screen: u dołu pierwotne kolory, u góry po przesunięciu do góry.
Dzięki i pozdrawiam!
Załączniki:
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
4 lata 3 miesiąc temu - 4 lata 3 miesiąc temu #2289
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Zmiana odcieni / kolorów przy zmianie wielkości / przesuwaniu obiektu
Bardzo dziwne zachowanie. Nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym, na forach też nic takiego nie wiedziałem, więc chyba masz "szczęście"
Jak rozumiem problem dotyczy wszystkich plików importowanych do Inkscape.
O ile się nie mylę aktualizacja nie zmienia pliku preferences, który trzyma ustawienia. Dlatego zacznij od jego usunięcia go.
Nie wiem gdzie ten plik jest na Macu ani Linuksie, ale jeśli to Windows, to użyj Win+E (otworzy się eksplorator), a potem wpisz %appdata% <ENTER>. Po jego wpisaniu pokaże Ci się ukryty folder. Wewnątrz znajdziesz 3 foldery. Wchodzisz do Roaming, tam do Inkscape. Znajdziesz tam plik preferences.xml. Upewnij się, że Inkscape jest wyłączony i po prostu usuń go.
Jak to zrobisz, to sprawdź, czy problem nadal występuje i daj znać. Jakby co będziemy kombinować.
Jak rozumiem problem dotyczy wszystkich plików importowanych do Inkscape.
O ile się nie mylę aktualizacja nie zmienia pliku preferences, który trzyma ustawienia. Dlatego zacznij od jego usunięcia go.
Nie wiem gdzie ten plik jest na Macu ani Linuksie, ale jeśli to Windows, to użyj Win+E (otworzy się eksplorator), a potem wpisz %appdata% <ENTER>. Po jego wpisaniu pokaże Ci się ukryty folder. Wewnątrz znajdziesz 3 foldery. Wchodzisz do Roaming, tam do Inkscape. Znajdziesz tam plik preferences.xml. Upewnij się, że Inkscape jest wyłączony i po prostu usuń go.
Jak to zrobisz, to sprawdź, czy problem nadal występuje i daj znać. Jakby co będziemy kombinować.
Ostatnia4 lata 3 miesiąc temu edycja: DominusX od.
- bmp84
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
4 lata 3 miesiąc temu #2290
przez bmp84
Replied by bmp84 on topic Zmiana odcieni / kolorów przy zmianie wielkości / przesuwaniu obiektu
Działa. Musiałem coś namieszać w ustawieniach. Dzięki wielkie!
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
4 lata 3 miesiąc temu #2291
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Zmiana odcieni / kolorów przy zmianie wielkości / przesuwaniu obiektu
Gites. Polecamy się!
- Forum
- Potrzebuję pomocy
Czas generowania strony: 0.084 s.