błędny rozmiar grafiki

4 lata 8 miesiąc temu #2231 przez zielonamorelka
błędny rozmiar grafiki was created by zielonamorelka
Dopiero zaczynam pracę z tym Inkscape, jednak nawet to co wydaje mi się logiczne, okazuje się takim nie być.
Ustawiam rozmiar grafiki w cm lub mm na rozmiar 10,5cm x 15cm i już na oko wydaje mi się, że w porównaniu do obszaru roboczego standardowego a4 grafika jest zbyt mała. Po wydrukowaniu okazuje się, że faktycznie wychodzi mniej niż 13cm x 9cm. Co mogę robić źle? W jaki sposób ustawić rozmiar grafiki żeby był w wyznaczonym rozmiarze. Chcę tworzyć projekty o konkretnym rozmiarze, gdzie grafika zajmuje całe tło, także skalowanie "na oko" nie wchodzi w grę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

4 lata 8 miesiąc temu #2232 przez DominusX
Replied by DominusX on topic błędny rozmiar grafiki
Problem jak sądzę wynika ze zmiany jaka zaszła pomiędzy wersjami 0.48 a 0.91 (dwie kolejne wersje, tylko filozofia się zmieniła). W wersji 0.48 za 1 cal przyjmowało się 90 px, obecnie przyjmuje się 96 px.

Zacznij więc od pobrania wersji 0.48.5. Powinno zadziałać.

Ja ogólnie podejście mam takie, że finalnym wymiarem rzeczywistym zajmuję się dopiero przy generowaniu grafiki rastrowej. Generuję sobie wtedy piksele na cal nie zwracając uwagi na to co mówi inkscape. Czyli np. jak grafika ma mieć 15 x 10 cm, to przeliczam to sobie na cale - 5,91 x 3,94 in - i to wtedy mnożę razy dpi. Żeby wydruk wyglądał dobrze to powinno być 300 dpi (pikseli na cal), czyli mnożę sobie to wszystko 5,91x300 x 3,94x300 co daje mi 1773 x 1 182 px. Przy wydruku daję wielkość z DPI i to działa o ile drukarka jest dobrze skalibrowana.

Ogólnie rzecz biorąc nie jest to łatwe zagadnienie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.203 s.