- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- "Schodkowe" krawędzie mimo wygładzania
"Schodkowe" krawędzie mimo wygładzania
- yvr
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
5 lata 1 miesiąc temu #2171
przez yvr
"Schodkowe" krawędzie mimo wygładzania was created by yvr
Cześć
Mam problem, który zauważyłem w zeszłą sobotę i którego rozwiązania nie jestem w stanie namierzyć. Po kilku dniach googlania postanowiłem więc założyć temat.
Otóż rysuję sobie czasem conieco w wektorach i w sobotę akurat wróciłem do grafiki sprzed około tygodnia. Po otwarciu pliku zauważyłem, że na łukach wszystkich krawędzi widać wyraźne schodki. Wcześniej linie były idealnie gładkie i szczerze mówiąc nawet nie wyobrażałem sobie, że może być inaczej.
Owe nierówności powinno być widać na załączonych screenach. Dla przejrzystości widać na nich samą elipsę, a na powiększeniu widać dokładnie o jakie nierówności chodzi.
Co ciekawe - te same poszarpane krawędzie są widoczne po eksporcie do PNG, nawet w bardzo wysokiej rozdzielczości. Wcześniej eksportowane do png pliki (z tego samego svg, z którym ostatnio pracowałem tydzień wcześniej) były bardzo ostre i generalnie bez zastrzeżeń.
Próbowałem kilku rzeczy (żadna z nich nie poprawiła sytuacji):
- reinstalacja Inkscape
- instalacja starszej wersji (poprzedniej, 0.92.3)
- odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników karty graficznej
- ustawienie wszelkich możliwych parametrów karty graficznej na tryb maksymalnej jakości
Pomysły już mi się wyczerpały, więc może ktoś z bardziej doświadczonych spotkał się kiedyś z podobnym problemem i coś podpowie? Będę zobowiązany
Mam problem, który zauważyłem w zeszłą sobotę i którego rozwiązania nie jestem w stanie namierzyć. Po kilku dniach googlania postanowiłem więc założyć temat.
Otóż rysuję sobie czasem conieco w wektorach i w sobotę akurat wróciłem do grafiki sprzed około tygodnia. Po otwarciu pliku zauważyłem, że na łukach wszystkich krawędzi widać wyraźne schodki. Wcześniej linie były idealnie gładkie i szczerze mówiąc nawet nie wyobrażałem sobie, że może być inaczej.
Owe nierówności powinno być widać na załączonych screenach. Dla przejrzystości widać na nich samą elipsę, a na powiększeniu widać dokładnie o jakie nierówności chodzi.
Co ciekawe - te same poszarpane krawędzie są widoczne po eksporcie do PNG, nawet w bardzo wysokiej rozdzielczości. Wcześniej eksportowane do png pliki (z tego samego svg, z którym ostatnio pracowałem tydzień wcześniej) były bardzo ostre i generalnie bez zastrzeżeń.
Próbowałem kilku rzeczy (żadna z nich nie poprawiła sytuacji):
- reinstalacja Inkscape
- instalacja starszej wersji (poprzedniej, 0.92.3)
- odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterowników karty graficznej
- ustawienie wszelkich możliwych parametrów karty graficznej na tryb maksymalnej jakości
Pomysły już mi się wyczerpały, więc może ktoś z bardziej doświadczonych spotkał się kiedyś z podobnym problemem i coś podpowie? Będę zobowiązany
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
5 lata 1 miesiąc temu #2172
przez DominusX
Replied by DominusX on topic "Schodkowe" krawędzie mimo wygładzania
Pomyślimy.
Na początek powiedz, czy w wersji 0.48.5 błąd nadal występuje (można pobrać wersję Portable i uruchomić, bez potrzeby nadpisywania instalki).
inkscape.org/release/0.48.5/platforms/
Jeśli występuje, to udostępnij gdzieś plik, np. na sendspace.com i wklej tutaj. Sam porobię testy. Może uda się coś zaradzić.
Na początek powiedz, czy w wersji 0.48.5 błąd nadal występuje (można pobrać wersję Portable i uruchomić, bez potrzeby nadpisywania instalki).
inkscape.org/release/0.48.5/platforms/
Jeśli występuje, to udostępnij gdzieś plik, np. na sendspace.com i wklej tutaj. Sam porobię testy. Może uda się coś zaradzić.
- yvr
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
5 lata 1 miesiąc temu #2173
przez yvr
Replied by yvr on topic "Schodkowe" krawędzie mimo wygładzania
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pobrałem wersję 0.48.5, ale i w niej efekt jest dokładnie ten sam.
Co zrobiłem jeszcze: odinstalowałem wszystkie aktualizacje (windows 10, x64), które się pojawiły po czasie, kiedy jeszcze było wszystko ok. Ten krok też nic nie dał.
Tak więc przykładowy plik z elipsą wrzuciłem tu: www.sendspace.com/file/wpe7x2
Pobrałem wersję 0.48.5, ale i w niej efekt jest dokładnie ten sam.
Co zrobiłem jeszcze: odinstalowałem wszystkie aktualizacje (windows 10, x64), które się pojawiły po czasie, kiedy jeszcze było wszystko ok. Ten krok też nic nie dał.
Tak więc przykładowy plik z elipsą wrzuciłem tu: www.sendspace.com/file/wpe7x2
Czas generowania strony: 0.135 s.