- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- problem z edycją tekstu
problem z edycją tekstu
- OPest
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
8 lata 1 miesiąc temu #1334
przez OPest
problem z edycją tekstu was created by OPest
Witam. Mam problem z edycją tekstu, polega on na tym, że nie da się "przestawiać" literek w utworzonym wyrazie (funkcja Alt+strzałki). Alt działa, strzałki oczywiście też, napis nie jest zamieniony na ścieżkę. Próbowałem już opcji naprawiania programu, a także go przeinstalowałem, restartu komputera i nadal nie działa. Działało tylko po pierwszym zainstalowaniu, a po ponownym uruchomieniu komputera już nie.
Temat został zablokowany.
- OPest
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
8 lata 1 miesiąc temu #1335
przez OPest
Replied by OPest on topic problem z edycją tekstu
Cóż... dla osób które będą miały taki problem to trzeba wprowadzać przez kliknięcie a nie "ciągnięcie" i tworzenie pola... odpowiedziałem sobie sam. Dziękuję xd
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
8 lata 1 miesiąc temu - 8 lata 1 miesiąc temu #1337
przez DominusX
Replied by DominusX on topic problem z edycją tekstu
Rzeczywiście taka różnica występuje. Zupełnie zapomniałem o tym, ale jest ja piszesz. Odkryłem to po tym jak ludzie pisali, że im nie działa przekształcanie. A wszystko przez to, że jak przeciągasz, to Inkscape od razu to wrzuca w dynamiczny kształt. Trochę nadgorliwość, która bez sensu komplikuje temat moim zdaniem.
Ostatnia8 lata 1 miesiąc temu edycja: DominusX od.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 1 miesiąc temu #1339
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic problem z edycją tekstu
A ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia o jakie "ciągnięcie i tworzenie pola chodzi". Jak chcę zwiększyć/zmniejszyć odstęp między literami, to klikam pomiędzy te literki, a później w ALT+ strzałki. Za co u licha można by tam ciągnąć? I gdzie tam jest jakieś pole?
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
8 lata 1 miesiąc temu #1340
przez DominusX
Replied by DominusX on topic problem z edycją tekstu
Chodzi o moment umieszczenia pola tekstowego w projekcie. Możesz albo kliknąć i pojawi się kursor, żeby pisać, albo przeciągnąć, zaznaczając jakiś obszar. Tylko wtedy pole tekstowe ma nieco inne właściwości.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 1 miesiąc temu #1341
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic problem z edycją tekstu
A, to ja myślałam, że chodzi o samą edycję i przesuwanie literek, że coś tam ktoś przeciąga.
Jakoś jeszcze nigdy nie tworzyłam tekstu przez zaznaczenie i rozciąganie pola tekstowego. Zawsze klikam i piszę, to nawet nie wiedziałam, że coś takiego się dzieje. Rzeczywiście kompletnie zbędna funkcja, a tylko wprowadza zamieszanie...
Jakoś jeszcze nigdy nie tworzyłam tekstu przez zaznaczenie i rozciąganie pola tekstowego. Zawsze klikam i piszę, to nawet nie wiedziałam, że coś takiego się dzieje. Rzeczywiście kompletnie zbędna funkcja, a tylko wprowadza zamieszanie...
Czas generowania strony: 0.249 s.