SITODRUK GRAFIKA

8 lata 1 miesiąc temu #1304 przez Manka_ciekawa
SITODRUK GRAFIKA was created by Manka_ciekawa
Dzień dobry,
Czy ktoś już może tutaj przygotowywał grafikę do sitodruku w Inkscape? :)
Dopiero zaczynam przygodę z tym programem jak i z sitodrukiem.
Znalazł by się ktoś kto wie co i z czym się "je"? I przy okazji wyjaśnił podstawowe sprawy np jak przekształcić przygotowaną wcześniej w innym programie grafikę, tak żeby nadawała się do sitodruku?

Manka_ciekawa

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

8 lata 1 miesiąc temu #1305 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic SITODRUK GRAFIKA
Dzień dobry,
Wszystko zależy ile ma mieć kolorów gotowa grafika. każdy kolor musi być przygotowany w osobnym pliku.
Jeśli wynikowa grafika ma być w jakości fotografii to musi mieć przynajmniej cztery kolory. Tyle trzeba wykonać plików wektorowych do naświetlenia sit.

Inkscape średnio nadaje się do przygotowania grafik pod sitodruk ponieważ nie posiada czegoś takiego jak separacja kolorów, takie funkcje mają edytory grafiki wektorowej Adobe Photoshop lub darmowe odpowiedniki GIMP, Krita.
Jeśli pliki do naświetlania sit można wykonać w rastrach a nie tylko na wektorach to bym się nie bawił z tym w Inku, szkoda życia.
Na Youtube są tutoriale o separacji kolorów w Inkscape ale wszystkie bazują na funkcji trasowania grafik rastrowych na wektory.

Trasowanie sprawdzi się przy grafikach typu postacie z kreskówki a na bardziej złożonych mniej ponieważ plik wektorowy ma mniejszą szczegółowość. Większa wpłynie znacząco na ciężar pliku, do tego potrzeba też mocnego komputera.

mPuQ
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Manka_ciekawa

8 lata 1 miesiąc temu #1306 przez Manka_ciekawa
Replied by Manka_ciekawa on topic SITODRUK GRAFIKA
Dziękuję za odpowiedź, bardzo pomogła zrozumieć kilka rzeczy z którymi nie do końca wiedziałam o co chodzi. :)
Zamierzam robić grafiki na koszulki metodą sitodruku, więc nie zależy mi na efekcie fotograficznym. Większość wzorów jest zbudowana od jednego koloru do 5 maks, ale przeważnie są dwukolorowe . Grafiki są w stylu "kreskówkowym"- dość proste, podobne jak na załączonych przez Pana filmikach tutoriali.
Tak dla potwierdzenia i rozwiania moich wątpliwości . Czyli w przypadku opisanym przeze mnie powyżej, Inkscape oraz funkcja trasowania grafik rastrowych na wektory, powinna mi wystarczyć ?
Czy może lepiej zaopatrzyć się w Krita?

Manka_ciekawa

8 lata 1 miesiąc temu #1307 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic SITODRUK GRAFIKA
Do prostej kreski trasowanie w Inku nada się idealnie bo to jedna z lepszych funkcji tego programu, lepsza niż Corel Trace! :)
Tylko trzeba wyczuć o co chodzi w ustawieniach narzędzia.

mPuQ

8 lata 6 dni temu #1342 przez Manka_ciekawa
Replied by Manka_ciekawa on topic SITODRUK GRAFIKA
Dzień dobry,
Wiem, że moje pytania pewnie niektórych rozbawią, ale no cóż ..
Lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć.
Otóż w Gimpie zrobiłam grafikę, zapisałam w png . Wrzuciłam do Inkscape .. dodam że grafika składa się z kilku elementów, ale wszystkie mają ten sam kolor . Zostałam później poinformowana, że za nim trafi grafika na koszulkę , musi być ona przygotowana w czerni.
Pytanie moje brzmi : Czy w Inkscape mam wektoryzować bitmapę tej grafiki? I wyeksportować/ zapisać w pliku SVG ?

A i jeszcze nie wiem czy ja coś kliknęłam źle czy co, ale jak eksportuję z końcówką svg to później nie mogę otworzyć tej grafiki/pliku. Ktoś, coś pomoże ?
Pozdrawiam :)

Manka_ciekawa

8 lata 6 dni temu #1344 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic SITODRUK GRAFIKA
Po pierwsze nie piszesz, czy drukarnia chce ten plik w krzywych czy może zostać w rastrach. Jakoś nie widzę sensu w tworzeniu grafiki w GIMP-ie i wrzucaniu jej następnie do Inkscape. Jak już, to ja czasami robię na odwrót.
Eksportujesz do SVG w Inkscape? W Inkscape eksportuje się do PNG, a do SVG się zapisuje. Nie wiem też, co w ogóle było robione w Inku z tą grafiką, bo jeśli tylko otworzyłaś to PNG i nic poza tym, to nie wiem, jaki sens zapisywać w SVG samą grafikę rastrową.
Najlepiej jeśli pokażesz tę grafikę i napiszesz, jakie dokładnie wymogi ma drukarnia.

Czas generowania strony: 0.112 s.