- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- inkscape 0.91 - problem gradient oraz język
inkscape 0.91 - problem gradient oraz język
- M4ro87
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
8 lata 4 miesiąc temu #1265
przez M4ro87
inkscape 0.91 - problem gradient oraz język was created by M4ro87
Witam,
dopiero zaczynam przygodę z inkscape i już na początku mam problem z gradientami.
Mianowicie nie mam możliwości ich edytowania w jakikolwiek sposób.
Oglądam wasze filmy instruktażowe (bardzo dobre swoją drogą ) i co prawda są one nagrywane na starszej wersji programu ale oglądałem też inne filmy na youtube już na wersji 0.91 i tam okno odpowiedzialne za gradienty jest aktywne(mam tu na myśli możliwość edytowania gradientu) a u mnie nie...
Dodaje link: zapodaj.net/a91eee3124201.jpg.html do tego jak to wygląda u mnie bo w posta coś nie chce się wstawić(?).
Drugi problem to język w programie, niby jest po polsku ale niektóre wiele z nazw danych funkcji jest już w języku angielskim.
Będę niezmiernie wdzięczny za wszystkie rady jak dane problemy rozwiązać.
Pozdrawiam
dopiero zaczynam przygodę z inkscape i już na początku mam problem z gradientami.
Mianowicie nie mam możliwości ich edytowania w jakikolwiek sposób.
Oglądam wasze filmy instruktażowe (bardzo dobre swoją drogą ) i co prawda są one nagrywane na starszej wersji programu ale oglądałem też inne filmy na youtube już na wersji 0.91 i tam okno odpowiedzialne za gradienty jest aktywne(mam tu na myśli możliwość edytowania gradientu) a u mnie nie...
Dodaje link: zapodaj.net/a91eee3124201.jpg.html do tego jak to wygląda u mnie bo w posta coś nie chce się wstawić(?).
Drugi problem to język w programie, niby jest po polsku ale niektóre wiele z nazw danych funkcji jest już w języku angielskim.
Będę niezmiernie wdzięczny za wszystkie rady jak dane problemy rozwiązać.
Pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 4 miesiąc temu - 8 lata 4 miesiąc temu #1266
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic inkscape 0.91 - problem gradient oraz język
Jeśli chodzi o język, to menu nie jest w 100 % przetłumaczone i niestety, niektóre pozycje są po angielsku. Nic na to nie poradzisz.
Co do gradientu, to na zrzucie po prawej masz okienko z widocznym gradientem. Zaś samą edycję przeprowadzasz bezpośrednio na wypełnieniu obiektu używając narzędzia gradient. Po wybraniu narzędzia pojawi się pasek menu, na którym zobaczysz opcję np. zmiany kierunku gradientu, dodania nowego punktu itp. Zreszta widać ten pasek menu na górze, na Twoim zrzucie. Punkty można też dodawać klikając narzędziem gradient lub narzędziem edycji ścieżek na linii gradientu.
Co do gradientu, to na zrzucie po prawej masz okienko z widocznym gradientem. Zaś samą edycję przeprowadzasz bezpośrednio na wypełnieniu obiektu używając narzędzia gradient. Po wybraniu narzędzia pojawi się pasek menu, na którym zobaczysz opcję np. zmiany kierunku gradientu, dodania nowego punktu itp. Zreszta widać ten pasek menu na górze, na Twoim zrzucie. Punkty można też dodawać klikając narzędziem gradient lub narzędziem edycji ścieżek na linii gradientu.
Ostatnia8 lata 4 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- M4ro87
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #1267
przez M4ro87
Replied by M4ro87 on topic inkscape 0.91 - problem gradient oraz język
Nie chciałbym wyjść na głąba który nie rozumie co się do niego piszę ale ja albo na prawdę tym głąbem jestem albo po prostu coś u mnie z tymi gradientami nie działa...
Oglądam właśnie film instruktażowy pt. "Efektowny napis" i do momentu stworzenia własnego gradientu jest wszystko ok ale u mnie ten gradient się nie zapisał automatycznie a poza tym po nałożeniu jakiegokolwiek gradientu na obiekt mogę jedynie zmienić jego orientację i kształt, nie mogę go zduplikować ani dodać kolejnego...
Po kliknięciu na plusik który jest odpowiedzialny za dodanie gradientu pokazuję się dodatkowy ale po kliknięciu na niego czy gdziekolwiek indziej znika... klikając na ikonkę notatnika z ołówkiem odpowiedzialnego za edycję gradientu nie dzieje się nic...
Nie wiem co robię źle... :/
A co de języka to nie ma problemu, jeżeli po prostu program nie jest w pełni przetłumaczony, myślałem, że to tylko u mnie tak jest.
Oglądam właśnie film instruktażowy pt. "Efektowny napis" i do momentu stworzenia własnego gradientu jest wszystko ok ale u mnie ten gradient się nie zapisał automatycznie a poza tym po nałożeniu jakiegokolwiek gradientu na obiekt mogę jedynie zmienić jego orientację i kształt, nie mogę go zduplikować ani dodać kolejnego...
Po kliknięciu na plusik który jest odpowiedzialny za dodanie gradientu pokazuję się dodatkowy ale po kliknięciu na niego czy gdziekolwiek indziej znika... klikając na ikonkę notatnika z ołówkiem odpowiedzialnego za edycję gradientu nie dzieje się nic...
Nie wiem co robię źle... :/
A co de języka to nie ma problemu, jeżeli po prostu program nie jest w pełni przetłumaczony, myślałem, że to tylko u mnie tak jest.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
8 lata 4 miesiąc temu - 8 lata 4 miesiąc temu #1268
przez Dorkass
Na jednym obiekcie nie możesz mieć jednocześnie dwóch gradientów. Może to jest problemem?
Natomiast co do edycji, to po prostu klikasz narzędziem gradient na wybrany punkt gradientu i zmieniasz kolor używając palety lub w okienku Wypełnienie i kontur. Nowy punkt dodajesz klikając tym narzędziem na linii łączącej końcowe punkty gradientu.
Jeśli chcesz, to mogę pomóc przez Skype lub TeamViewer
Natomiast co do edycji, to po prostu klikasz narzędziem gradient na wybrany punkt gradientu i zmieniasz kolor używając palety lub w okienku Wypełnienie i kontur. Nowy punkt dodajesz klikając tym narzędziem na linii łączącej końcowe punkty gradientu.
Jeśli chcesz, to mogę pomóc przez Skype lub TeamViewer
- M4ro87
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
8 lata 4 miesiąc temu #1269
przez M4ro87
Replied by M4ro87 on topic inkscape 0.91 - problem gradient oraz język
Ok, ale tak jak jest to wyjaśnione na filmie "efektowny napis" od 7:09 do 8:10 jest mowa a wybraniu sobie gradientu który sami stworzyliśmy z lity rozwijanej. Gdzie ta lista rozwijana jest w wersji 0.91 bo ja takiej nie mam (wiem, że film jest nakręcony na starszej wersji) ani nie mogę nigdzie takiej listy znaleźć...
Jeżeli masz czas i ochotę pomoc przez skype to będę bardzo wdzięczny tylko napisz mi jak na tym forum wysyła się PW bo nie moge znaleźć tej opcji
Jeżeli masz czas i ochotę pomoc przez skype to będę bardzo wdzięczny tylko napisz mi jak na tym forum wysyła się PW bo nie moge znaleźć tej opcji
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
8 lata 4 miesiąc temu - 8 lata 4 miesiąc temu #1270
przez Dorkass
Filmu nie oglądałam, ale aby mieć więcej gradientów na liście, trzeba mieć po prostu obiekty wypełnione tymi gradientami. Przynajmniej ja innego sposobu nie znam.
Co do pw, to faktycznie, też nie znajduję tutaj takiej opcji.
Co do pw, to faktycznie, też nie znajduję tutaj takiej opcji.
Czas generowania strony: 0.297 s.