- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- tekst a szybkość programu
tekst a szybkość programu
- Monika G
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
8 lata 5 miesiąc temu #1216
przez Monika G
tekst a szybkość programu was created by Monika G
Cześć.
Mam pytanie: Czy jest jakiś sposób, żeby przyspieszyć Inkscape'a 0,91? Zawiesza mi się straszliwie przy wpisywaniu tekstu. Zmieniłam już ustawienia renderowania na ekranie, ale to nic nie dało. Dalej muszę czekać pół minuty na każdy ruch. Kiedy nie robię nic związanego z tekstem, działa w miarę normalnie, ale też nie rewelacyjnie.
Proszę o pomoc, bo mi działa na nerwy. Słyszałam, że wersja 0,48,5 była lepsza. Czy to prawda?
Monika
Mam pytanie: Czy jest jakiś sposób, żeby przyspieszyć Inkscape'a 0,91? Zawiesza mi się straszliwie przy wpisywaniu tekstu. Zmieniłam już ustawienia renderowania na ekranie, ale to nic nie dało. Dalej muszę czekać pół minuty na każdy ruch. Kiedy nie robię nic związanego z tekstem, działa w miarę normalnie, ale też nie rewelacyjnie.
Proszę o pomoc, bo mi działa na nerwy. Słyszałam, że wersja 0,48,5 była lepsza. Czy to prawda?
Monika
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 5 miesiąc temu - 8 lata 5 miesiąc temu #1217
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic tekst a szybkość programu
Dziwne, ja niczego podobnego nie doświadczyłam. U mnie Inkscape spowalnia jedynie bardzo duża liczba węzłów oraz niektóre filtry lub większa liczba obiektów z różnymi filtrami. Generalnie wersja 0.91 działa mi wyraźnie szybciej od 0.48, ale jest nieco mniej stabilna i zawiera parę błędów.
A może masz zainstalowaną jakąś trefną czcionkę? Mi się ostatnio w ogóle nie otwierał inny program do grafiki wektorowej właśnie z powodu zepsutej czcionki.
Ew. wypróbuj tę wersję: inkscape-tutorial.pl/forum/dodatki-do-in...veloperska.html#1163 , tylko najpierw bardzo dokładnie odinstaluj obecną i usuń wszystkie pozostałości, także te z folderu użytkownika. Czasami w ogóle taka dokładna reinstalacja pomaga pozbyć się problemu.
A może masz zainstalowaną jakąś trefną czcionkę? Mi się ostatnio w ogóle nie otwierał inny program do grafiki wektorowej właśnie z powodu zepsutej czcionki.
Ew. wypróbuj tę wersję: inkscape-tutorial.pl/forum/dodatki-do-in...veloperska.html#1163 , tylko najpierw bardzo dokładnie odinstaluj obecną i usuń wszystkie pozostałości, także te z folderu użytkownika. Czasami w ogóle taka dokładna reinstalacja pomaga pozbyć się problemu.
Ostatnia8 lata 5 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- Monika G
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
8 lata 5 miesiąc temu #1218
przez Monika G
Replied by Monika G on topic tekst a szybkość programu
Dzięki za szybką odpowiedź, ale już wiem To wina zaimportowanego pdf-a. Musiałam wyeksportować do png i wrzucić jeszcze raz jako obraz ale, nie wiem dlaczego, zmieniło mi skalę. A że to mapa, nie bardzo mi się podoba skalowanie na oko.
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 5 miesiąc temu #1219
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic tekst a szybkość programu
To pewnie kwestia rozdzielczości (PPI)
Czas generowania strony: 0.229 s.