- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Inkscape 0.91 wyłącza się przy zapisie pliku
Inkscape 0.91 wyłącza się przy zapisie pliku
- Akme
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
8 lata 9 miesiąc temu - 8 lata 9 miesiąc temu #1068
przez Akme
Inkscape 0.91 wyłąncza się przy zapisie pliku was created by Akme
Witam,
jestem tu nowa choć od dawna śledzę stronę ale pierwszy raz mam problem z którym sama nie mogę sobie poradzić. Zaczęłam swoją przygodę z Inkscape i zrobiłam już dość sporo fajnych tutoriali na najnowszej wersji 0.91 ale dziś coś się z nim stało. Jak zapisuję plik to program się od razu sam wyłącza, nie mogę otworzyć wykonanych wcześniej prac bo też od razu się wyłącza. Zrobiłam już chyba wszystko . Odinstalowałam go potem znów zainstalowałam i nic to nie dało, ściągnęłam nawet starą wersję 0.48.5 i ta działa ale potem ją odinstalowałam bo nowsza pewne funkcje które są lepsze i znów zainstalowałam 0.91 i wszystko zaczęło się od nowa 0.91 wersja nie działa. Nie wiem co się stało, pracuję na wersji 0.91 od kilku tygodni i wszystko śmigało , komputer mam nowy szybki, system operacyjny Windows 10 .
Może ktoś miał podobny problem i sobie poradził ?
Pozdrawiam
Akme
jestem tu nowa choć od dawna śledzę stronę ale pierwszy raz mam problem z którym sama nie mogę sobie poradzić. Zaczęłam swoją przygodę z Inkscape i zrobiłam już dość sporo fajnych tutoriali na najnowszej wersji 0.91 ale dziś coś się z nim stało. Jak zapisuję plik to program się od razu sam wyłącza, nie mogę otworzyć wykonanych wcześniej prac bo też od razu się wyłącza. Zrobiłam już chyba wszystko . Odinstalowałam go potem znów zainstalowałam i nic to nie dało, ściągnęłam nawet starą wersję 0.48.5 i ta działa ale potem ją odinstalowałam bo nowsza pewne funkcje które są lepsze i znów zainstalowałam 0.91 i wszystko zaczęło się od nowa 0.91 wersja nie działa. Nie wiem co się stało, pracuję na wersji 0.91 od kilku tygodni i wszystko śmigało , komputer mam nowy szybki, system operacyjny Windows 10 .
Może ktoś miał podobny problem i sobie poradził ?
Pozdrawiam
Akme
Ostatnia8 lata 9 miesiąc temu edycja: Akme od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Akme
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #1069
przez Akme
Replied by Akme on topic Inkscape 0.91 wyłąncza się przy zapisie pliku
Poradziłam sobie , weszłam w Preferencje - System - Informacje systemowe i spisałam wszystkie ścieżki , potem odinstalowałam Inkscape za pomocą CClinera i wyczyściłam rejestr a następnie usunęłam wszystkie katalogi które pozostały po odinstalowaniu których dostęp wcześniej spisałam z Informacji systemowych. Przy okazji pozbyłam się problemu powyciąganych okien dialogowych "Wypełnienie i kontur" które kiedyś chwyciłam i wyciągnęłam z prawego panelu programu a potem już tam nie chciały tam wskoczyć nawet po ponownych instalacjach. okazało się że całe zło pozostawało w nie usuniętym przy dezinstalacji katalogu ze starymi preferencjami.
Dla starych wyjadaczy pewnie moje problemy wywołują tylko uśmiech ale początkującemu takiemu jak ja mogą zepsuć cały dzień.
Program Inkscape chcę wykorzystać do tworzenia sobie kolorowanek antystresowych np. takich www.empik.com/kolorowanki-antystresowe-a...1115992969,ksiazka-p i uważam że świetnie się do tego nadaje.
Dla starych wyjadaczy pewnie moje problemy wywołują tylko uśmiech ale początkującemu takiemu jak ja mogą zepsuć cały dzień.
Program Inkscape chcę wykorzystać do tworzenia sobie kolorowanek antystresowych np. takich www.empik.com/kolorowanki-antystresowe-a...1115992969,ksiazka-p i uważam że świetnie się do tego nadaje.
- Owca
- Wylogowany
- Administrator
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 16
8 lata 9 miesiąc temu #1070
przez Owca
Replied by Owca on topic Inkscape 0.91 wyłąncza się przy zapisie pliku
Cześć.
Twoje problemy nie są śmieszne dla Nas starych wyjadaczy . Po prostu godzinowo się nie wstrzeliłaś. Super że udało się Tobie poradzić z problemem. I dzięki temu, że napisałaś jak to zrobiłaś następna osoba, która napotka taki problem będzie wiedziała co robić.
Co do samego Inka to ma wiele problemów i czasem jego zachowanie jest nie zrozumiałe, ale warto przyjrzeć się uważniej czemu tak się stało. Np. czy instalacja innego oprogramowania wpłynęła na jego stabilność. Może nieprawidłowo wykonany skrypt efektu w inku powoduje, że tworzy się błąd, który pozostaje.
Pozdrawiam i owocnej pracy !
Twoje problemy nie są śmieszne dla Nas starych wyjadaczy . Po prostu godzinowo się nie wstrzeliłaś. Super że udało się Tobie poradzić z problemem. I dzięki temu, że napisałaś jak to zrobiłaś następna osoba, która napotka taki problem będzie wiedziała co robić.
Co do samego Inka to ma wiele problemów i czasem jego zachowanie jest nie zrozumiałe, ale warto przyjrzeć się uważniej czemu tak się stało. Np. czy instalacja innego oprogramowania wpłynęła na jego stabilność. Może nieprawidłowo wykonany skrypt efektu w inku powoduje, że tworzy się błąd, który pozostaje.
Pozdrawiam i owocnej pracy !
- Akme
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
8 lata 9 miesiąc temu #1071
przez Akme
Replied by Akme on topic Inkscape 0.91 wyłąncza się przy zapisie pliku
Dzięki Owca za miłe słowa
z mojego małego doświadczenia zauważyłam że Ink jakoś dziwnie się zaczyna zachowywać po użyciu klonowania , tworzenia różnych układów klonów. Jednak ostatnio zainstalowałam program FontFroge i Windows jakoś go nie trawi zbytnio np. pokazuje komunikaty o ingerencji tego programu w system itp. więc będę obserwować czy nie psuje on mi czegoś na kompie.
Pozdrawiam
z mojego małego doświadczenia zauważyłam że Ink jakoś dziwnie się zaczyna zachowywać po użyciu klonowania , tworzenia różnych układów klonów. Jednak ostatnio zainstalowałam program FontFroge i Windows jakoś go nie trawi zbytnio np. pokazuje komunikaty o ingerencji tego programu w system itp. więc będę obserwować czy nie psuje on mi czegoś na kompie.
Pozdrawiam
- Dorkass
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
8 lata 9 miesiąc temu - 8 lata 9 miesiąc temu #1072
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Inkscape 0.91 wyłąncza się przy zapisie pliku
Ja bym polecała
NexusFont
. Nie jest idealny, ale i tak najlepszy z darmowych.
Co do układu klonów, to problemy występują, kiedy masz jakiś niestandardowy układ/wymiary strony. Było to już tutaj opisywane.
@Edycja:
Ups, widzę że ten FontForge to do tworzenia czcionek. NexusFont natomiast służy tylko do zarządzania czcionkami.
Co do układu klonów, to problemy występują, kiedy masz jakiś niestandardowy układ/wymiary strony. Było to już tutaj opisywane.
@Edycja:
Ups, widzę że ten FontForge to do tworzenia czcionek. NexusFont natomiast służy tylko do zarządzania czcionkami.
Ostatnia8 lata 9 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
8 lata 9 miesiąc temu - 8 lata 9 miesiąc temu #1073
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Inkscape 0.91 wyłąncza się przy zapisie pliku
To nie tak, że FontForge psuje coś w systemie. W Windows jest coś takiego jak
UAC - User Acount Control czyli po naszemu Kontrola Konta Użytkownika.
Graficznie jest to pokazane na zasadzie suwaka, domyślnie jest ustawiony na najwyższy lub prawie najwyższy poziom ochrony plików systemowych. System zakłada, że użytkownik jest dzieckiem, osobą która pierwszy raz widzi kompa na oczy lub jest kretynem, ja obstawiam ostatni wariant.
Ta funkcja ma chronić system przed użyszkodnikami, w Windows 10 funkcja ochrony weszła na wyższy poziom bo wujek M$ dbając o nas nie pozwala instalować się programom w katalogach Program File lub Program Files x86. Ja przez lata myślałem, że te katalogi do tego właśnie służą! Teraz programy które instalują się po staremu w Program Files zamiast w katalogach użytkownika są oznaczane jako potencjalnie niebezpieczne.
Ponad rok temu został wydany Inkscape 0.91, który tak jak Win10 jest eksperymentem a nie produktem finalnym. Program ma tendencję do samoczynnego wyłączenia, generalnie zalecana jest praca na ostatniej stabilnej wersji (0.48.5) a 0.91 należy traktować jako wersję beta.
Ta funkcja ma chronić system przed użyszkodnikami, w Windows 10 funkcja ochrony weszła na wyższy poziom bo wujek M$ dbając o nas nie pozwala instalować się programom w katalogach Program File lub Program Files x86. Ja przez lata myślałem, że te katalogi do tego właśnie służą! Teraz programy które instalują się po staremu w Program Files zamiast w katalogach użytkownika są oznaczane jako potencjalnie niebezpieczne.
Ponad rok temu został wydany Inkscape 0.91, który tak jak Win10 jest eksperymentem a nie produktem finalnym. Program ma tendencję do samoczynnego wyłączenia, generalnie zalecana jest praca na ostatniej stabilnej wersji (0.48.5) a 0.91 należy traktować jako wersję beta.
mPuQ
Ostatnia8 lata 9 miesiąc temu edycja: mPuQ od.
Czas generowania strony: 0.165 s.