Wpisanie tekstu w kształt

9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #886 przez Dorkass
Wpisanie tekstu w kształt was created by Dorkass
Czy w Inkscape da się osiągnąć taki efekt jak w GIMP-ie za pomocą skryptu sg-warptext? Chodzi o coś takiego jak na poniższym zrzucie:

Musiałoby to działać na podobnej zasadzie jak efekt perspektywy, tylko z uwzględnieniem wygięcia ścieżki. Próbowałam za pomocą zagięcia i deformacji obwiedni w efektach ścieżki, ale niestety literki zawsze jakoś brzydko się wykrzywiają i przechylają. Natomiast: Efekty -> Modyfikuj ścieżkę -> Obwiednia z nieznanych przyczyn działa tak jak perspektywa, czyli nie uwzględnia wygięcia ścieżki. Sprawdzałam w Inkscape 0.48portable i też to samo :(

Może ja coś robię źle, bo tutaj tej pani wydaje się działać prawidłowo:
?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #887 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Wpisanie tekstu w kształt
A to dziwne. Miu akurat modyfikacja obwiedni zawsze działa całkiem przyzwoicie. Pracujesz na "surowym" tekście, czy zamienionym na krzywe?

9 lata 1 miesiąc temu #888 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Wpisanie tekstu w kształt
Zmienionym na krzywe. Inaczej chyba się nie da? Tekst jest pojedynczą ścieżką. Perspektywa np. działa prawidłowo, a obwiednia już nie.

9 lata 1 miesiąc temu #889 przez DominusX
Replied by DominusX on topic Wpisanie tekstu w kształt
I normalnie łapiesz za zielone linie i wyginasz?

9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #890 przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Wpisanie tekstu w kształt
Za zielone linie to w efektach ścieżki: Deformacja obwiedni i tam to wyginanie działa, ale efekt jest paskudny. Wg tego filmu na YT ta Obwiednia z menu Modyfikuj ścieżkę powinna działać tak, jak ów skrypt w GIMP-ie. Czyli tworzę ścieżkę, wyginam, zaznaczam tekst zamieniony na ścieżkę i tę wygiętą ścieżkę, klikam w menu na Obwiednia i tekst powinien się wpisać w tę ścieżkę. No i się wpisuje, ale bez wygięcia.
@Edycja:
Sprawdziłam jeszcze na drugim laptopie, także z Win7 x 64 i tam również nie działa. Może w ogóle na Windows 7 x64 to nie działa? Na filmiku jest akurat pokazane na Mac-u.
@Edycja2:
Jeszcze raz przestudiowałam filmik i opis pod nim oraz zamieszczone odnośniki. Ponieważ mam menu Inka po polsku, a translator przetłumaczył mi obwiednię na envelope, to byłam pewna, że chodzi o tę opcję, zwłaszcza że jest w tym samym menu. Tymczasem okazało się, że opcja pokazana na filmie, chociaż nazywa się podobnie, to wymaga zainstalowania dodatku. Z drugiej strony wobec tego nie wiem, co robi tam ta obwiednia i czym różni się od perspektywy. Chyba właśnie powinna robić to, co BezierEnvelope. W każdym razie zainstalowałam rozszerzenie, ale niestety nie działa tak fajnie jak GIMP-owy skrypt. Tekst jest brzydko powykrzywiany i do niczego się to nie nadaje :(
W takim razie chyba pozostaje używać tego skryptu w GIMP, chociaż działa strasznie powoli, wyeksportować ścieżkę do SVG i wtedy załadować do Inka.
Naprawdę nie wiem dlaczego w Inkscape nie ma czegoś takiego, przecież to bardzo przydatna opcja...

9 lata 1 miesiąc temu #891 przez mPuQ
Replied by mPuQ on topic Text Warp in Inkscape
Mówisz o tym? LINK
U mnie też to nie chciało działać. :(

mPuQ

Czas generowania strony: 0.130 s.