- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Czy da się zaimportować SVG do SketchUp?
Czy da się zaimportować SVG do SketchUp?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #873
przez Dorkass
Czy da się zaimportować SVG do SketchUp? was created by Dorkass
Nie byłam pewna, gdzie umieścić ten temat. W każdym razie widziałam, że istnieją jakieś pluginy, ale nie jestem pewna, czy w mojej darmowej wersji będą działać i ogólnie nie znam zbytnio angielskiego, więc trochę trudno mi się w tym połapać.
Przykładowo znalazłam coś takiego: github.com/sbliven/sketchup_svg_importer , ale po pobraniu pliku svg.rb i wrzuceniu go do folderu Plugins wyświetlił się komunikat o błędzie podczas otwierania programu SketchUp:
"Błąd podczas ładowania pliku svg.rb
No such file to load -- bezier.rb"
A jak już znalazłam ten bezier.rb i wrzuciłam do pluginów, to znów wyskoczyło:
No such file to load -- rexml/parsers/pullparser.rb"
Przykładowo znalazłam coś takiego: github.com/sbliven/sketchup_svg_importer , ale po pobraniu pliku svg.rb i wrzuceniu go do folderu Plugins wyświetlił się komunikat o błędzie podczas otwierania programu SketchUp:
No such file to load -- bezier.rb"
A jak już znalazłam ten bezier.rb i wrzuciłam do pluginów, to znów wyskoczyło:
No such file to load -- rexml/parsers/pullparser.rb"
Ostatnia9 lata 1 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 1 miesiąc temu #874
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Czy da się zaimportować SVG do SketchUp?
Na razie próbuję to ogarnąć bo na stronie dewelopera wtyczki jest link do forum i tam jest rozwinięcie wątku. Tam brakuje kilku rzeczy.
sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=323&p=258154
sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=323&p=258154
mPuQ
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #875
przez mPuQ
mPuQ
Przekopałem się przez różne strony i skompletowałem brakujące pliki. Wrzucam je w jedno archiwum do rozpakowania w folderze Plugins. Po uruchomieniu SketchUp nie ma żadnego błędu a w menu Plugins pojawiła się pozycja Import SVG File...
To tyle z dobrych wiadomości bo przy próbie importu pliku SVG pojawia się błąd:
Wg opisu na forum należy zamienić wszystkie obiekty na ścieżki a zapis robić do Czystego SVG. Autor postu napisał , że działało mu to w Inku 0.46 a w 0.47 już nie. Dodatkowo podał jakie opcje należy zaznaczyć w Ustawieniach Inkscape.
U mnie to nie zadziałało, sprawdzałem na Inku 0.46, 0.47, 0.48!
Moja propozycja na import z Inka do SketchUp to zapis jako DXF. Minusem jest to, że to jest format dla ploterów i będą widoczne tylko kontury. Zawsze to coś.
To tyle z dobrych wiadomości bo przy próbie importu pliku SVG pojawia się błąd:
Wg opisu na forum należy zamienić wszystkie obiekty na ścieżki a zapis robić do Czystego SVG. Autor postu napisał , że działało mu to w Inku 0.46 a w 0.47 już nie. Dodatkowo podał jakie opcje należy zaznaczyć w Ustawieniach Inkscape.
U mnie to nie zadziałało, sprawdzałem na Inku 0.46, 0.47, 0.48!
Moja propozycja na import z Inka do SketchUp to zapis jako DXF. Minusem jest to, że to jest format dla ploterów i będą widoczne tylko kontury. Zawsze to coś.
mPuQ
Ostatnia9 lata 1 miesiąc temu edycja: mPuQ od.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #876
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Czy da się zaimportować SVG do SketchUp?
Faktycznie po dodaniu wszystkiego z tej paczki błąd przy otwieraniu się nie pojawia, ale prze próbie importu mam dokładnie ten sam komunikat. Natomiast o DXF nie wiedziałam. To mi w zupełności wystarcza i co najważniejsze działa
Dziękuję ślicznie
Dziękuję ślicznie
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
9 lata 1 miesiąc temu - 9 lata 1 miesiąc temu #877
przez mPuQ
mPuQ
Przy okazji znalazłem wtyczkę do SketchUp która daje możliwość zapisu zaznaczonych elementów do SVG. Po dodaniu wtyczki pojawia się przycisk z napisem [SVG]. Można też użyć PPM i z menu wybrać Export to SVG file...
Wtyczka nie działa w SU6, dopiero w wersji 8 coś się dzieje.
Wtyczka nie działa w SU6, dopiero w wersji 8 coś się dzieje.
mPuQ
Ostatnia9 lata 1 miesiąc temu edycja: mPuQ od.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #878
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Czy da się zaimportować SVG do SketchUp?
No to ja niestety używam wersji 6, bo 8 jest po angielsku, a tego programu używam tak rzadko, że nie opanowałam go jeszcze na tyle, aby używać po angielsku. Na szczęście jest ten sposób z drukarką: inkscape-tutorial.pl/forum/potrzebuje-po...al.html?start=24#760 :)
W ogóle to wszędzie piszą, że SketchUp ma być tak bardzo intuicyjny, a ja jakoś nie umiem go ogarnąć. Ostatnio usiłowałam coś obrócić za pomocą narzędzia obrót i nadal nie wiem, o co tam chodzi, bo w ogóle nie wydawało się działać tak, jak to opisano w pomocy. W końcu jakoś tam obróciłam co chciałam, ale i tak nie wiem, jak się to stało. Może przypadkowo w którymś momencie zaskoczyło. Istnieje w ogóle jakieś sensowne, aktywne, polskie forum pomocy dla tego programu?
W ogóle to wszędzie piszą, że SketchUp ma być tak bardzo intuicyjny, a ja jakoś nie umiem go ogarnąć. Ostatnio usiłowałam coś obrócić za pomocą narzędzia obrót i nadal nie wiem, o co tam chodzi, bo w ogóle nie wydawało się działać tak, jak to opisano w pomocy. W końcu jakoś tam obróciłam co chciałam, ale i tak nie wiem, jak się to stało. Może przypadkowo w którymś momencie zaskoczyło. Istnieje w ogóle jakieś sensowne, aktywne, polskie forum pomocy dla tego programu?
Czas generowania strony: 0.148 s.