- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Jak uzyskać efekt pokrywania?
Jak uzyskać efekt pokrywania?
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 36
9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 8 miesiąc temu #619
przez Dorkass
Jak uzyskać efekt pokrywania? was created by Dorkass
Ostatnio obejrzałam sobie na YT tutorial na krople wody do AI:
i chciałam takie same zrobić w Inkscape. Niestety napotkałam problem, ponieważ przy pomocy trybów warstw dostępnych w Inku nie da się osiągnąć efektu pokrywania (overlay) z AI:
. Filmik demonstrujący problem:
dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/4/A...03-09%2003_46_40.wmv
.
Czy da się ten efekt uzyskać w jakiś inny sposób, np. za pomocą filtrów?
Wiem, że bez problemu mogę zrobić to w GIMP-ie, ale jednak przydałyby mi się takie kropelki w wektorach, bo można szybko i łatwo (wygodniej niż w GIMP-ie) zmieniać ich liczbę rozmieszczenie i wielkość, a te z tutka do AI wyglądają naprawdę dobrze na fakturowanej powierzchni.
W ogóle dziwi mnie brak tak przydatnego trybu...
@Edit:
Ostatecznie jakoś sobie poradziłam. Dodałam dwie warstwy w trybie rozjaśniania. Jedną z obiektem wypełnionym żółtym gradientem i z kryciem 50%, a drugą z kryciem 30% i obiektem wypełnionym białym gradientem. Efekt nie jest identyczny, ale chyba nie najgorszy:
Mimo to tryb pokrywanie bardzo by się przydał.
Czy da się ten efekt uzyskać w jakiś inny sposób, np. za pomocą filtrów?
Wiem, że bez problemu mogę zrobić to w GIMP-ie, ale jednak przydałyby mi się takie kropelki w wektorach, bo można szybko i łatwo (wygodniej niż w GIMP-ie) zmieniać ich liczbę rozmieszczenie i wielkość, a te z tutka do AI wyglądają naprawdę dobrze na fakturowanej powierzchni.
W ogóle dziwi mnie brak tak przydatnego trybu...
@Edit:
Ostatecznie jakoś sobie poradziłam. Dodałam dwie warstwy w trybie rozjaśniania. Jedną z obiektem wypełnionym żółtym gradientem i z kryciem 50%, a drugą z kryciem 30% i obiektem wypełnionym białym gradientem. Efekt nie jest identyczny, ale chyba nie najgorszy:
Mimo to tryb pokrywanie bardzo by się przydał.
Ostatnia9 lata 8 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- DominusX
- Wylogowany
- Moderator
- Dominik z inkscape-tutorial.pl
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 63
9 lata 8 miesiąc temu #621
przez DominusX
Replied by DominusX on topic Jak uzyskać efekt pokrywania?
Niestety nie da się nadać właściwości przenikania poszczególnym obiektom, ale da się warstwom i to jedyne co możesz zrobić. W pracy niewygodne, ale trzeba sobie radzić.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 8 miesiąc temu #623
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Jak uzyskać efekt pokrywania?
mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 8 miesiąc temu - 9 lata 8 miesiąc temu #624
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak uzyskać efekt pokrywania?
Wszystko to prawda, ale w przypadku dużej liczby kropel byłoby to dosyć uciążliwe, bo pod każdą trzeba podłożyć odpowiedni fragment liścia. Poza tym jeśli chcieć zrobić takie mega-realistyczne krople, to trzeba jeszcze te pęcherzyki powietrza wewnątrz kropli wziąć pod uwagę i odbicie światła musiałoby być bardziej realistyczne, np. na Twoim zdjęciu w odbiciu widać niebo i drzewa. No i jeszcze każda kropla musiałaby być w odpowiedniej perspektywie, jej ułożenie dopasowane do kształtu liścia, zagłębień w nim, itp. itd. A jeszcze wygląd kropel zależy od intensywności i kierunku oświetlenia, faktury liścia...
Ostatnia9 lata 8 miesiąc temu edycja: Dorkass od.
- mPuQ
- Wylogowany
- Moderator
- Nie jestem profesjonalistą, jestem entuzjastą!
9 lata 8 miesiąc temu #625
przez mPuQ
mPuQ
Replied by mPuQ on topic Jak uzyskać efekt pokrywania?
Fragment z kroplą to makro więc detali jest dużo, idąc dalej można by w tej kropli zrobić postać człowieka który robi fotkę. Chodziło mi raczej o to, że linie na liściu nie pokrywają się z tymi w kropli i występuje efekt soczewki. Wiadomo, że im większa grafika tym więcej można w niej zmieścić szczegółów ale nie popadajmy w skrajności.
Powiem szczerze, że nie wiem jak to poustawiać na warstwach, maskach i dlatego użyłem takiego sposobu. Nie ważne jak ważne, że końcowy efekt będzie zadowalający!
P.S.: Tak wiem, pod kroplami nie ma cienia!
Powiem szczerze, że nie wiem jak to poustawiać na warstwach, maskach i dlatego użyłem takiego sposobu. Nie ważne jak ważne, że końcowy efekt będzie zadowalający!
P.S.: Tak wiem, pod kroplami nie ma cienia!
mPuQ
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorkass
- Dorkass
- Autor
- Wylogowany
- Platinum Member
Mniej
Więcej
9 lata 8 miesiąc temu #626
przez Dorkass
Replied by Dorkass on topic Jak uzyskać efekt pokrywania?
W takim razie nie zrozumiałam dokładnie jak to miało wyglądać. Myślałam, że pod każdą kroplę z osobna trzeba podłożyć powiększony fragment. Sądziłam, że inaczej wzór na liściu będzie się za bardzo rozjeżdżać. Teraz widzę, że to całkiem dobry patent, szczególnie jeszcze z tym rozjaśnieniem powiększonego obrazka, dzięki temu można zastąpić ten tryb pokrywania
Czas generowania strony: 0.146 s.