- Start
- Forum
- Forum inkscape-tutorial
- Potrzebuję pomocy
- Powolne otwieranie PDFa
Powolne otwieranie PDFa
- KaDev
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
10 lata 10 miesiąc temu #327
przez KaDev
Powolne otwieranie PDFa was created by KaDev
Witam wszystkich,
używam Inkscape od dwóch dni i mam problem z otwieraniem PDFa. Chodzi o otwieranie w Adobe Reader już po zapisaniu w Inkscapie. Plik niewiele waży jakieś 3mb a otwiera się bardzo długo (inne o wiele większe pdfy otwierają dużo szybciej), elementy pojawiają się powoli i po kolei, może w tym jest problem, że jest w nim dużo obiektów, w większości jest to tabela. Używam Inkscape 0.48.4-1, system Windows xp.
Proszę o jakieś rady i pozdrawiam.
używam Inkscape od dwóch dni i mam problem z otwieraniem PDFa. Chodzi o otwieranie w Adobe Reader już po zapisaniu w Inkscapie. Plik niewiele waży jakieś 3mb a otwiera się bardzo długo (inne o wiele większe pdfy otwierają dużo szybciej), elementy pojawiają się powoli i po kolei, może w tym jest problem, że jest w nim dużo obiektów, w większości jest to tabela. Używam Inkscape 0.48.4-1, system Windows xp.
Proszę o jakieś rady i pozdrawiam.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- poor
- Wylogowany
- New Member
- vector>pixel
Mniej
Więcej
10 lata 10 miesiąc temu #328
przez poor
Dziekuje za CTRL Z
Replied by poor on topic Powolne otwieranie PDFa
Mam ten sam system co ty....ze Inkscape cos powoli robi nie nalezy sie dziwic.Takie mam doswiadczenie.
Dziekuje za CTRL Z
- KaDev
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
10 lata 10 miesiąc temu #329
przez KaDev
Replied by KaDev on topic Powolne otwieranie PDFa
Ale to nie chodzi o to, że Inkscape powoli robi tylko, że potem Adobe Reader bardzo powoli otwiera tego PDFa (a o wiele większe, które nie były robione w Inkscape otwierają się normalnie).
- Owca
- Wylogowany
- Administrator
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 16
10 lata 10 miesiąc temu #330
przez Owca
Replied by Owca on topic Powolne otwieranie PDFa
Cześć
Niestety nie robiłem pdf'ów w Inku, które miały by dużą "wagę" (pow.300kb). Natomiast w pracy spotykam się z plikami "ważącymi" do 9MB lub więcej, są to głównie eksporty z autocada do pdfa. I czym więcej detali jest na rysunkach tym dłużej otwiera się taki pdf i występuje takie skokowe dogrywanie elementów jak opisałeś.
Niestety nie robiłem pdf'ów w Inku, które miały by dużą "wagę" (pow.300kb). Natomiast w pracy spotykam się z plikami "ważącymi" do 9MB lub więcej, są to głównie eksporty z autocada do pdfa. I czym więcej detali jest na rysunkach tym dłużej otwiera się taki pdf i występuje takie skokowe dogrywanie elementów jak opisałeś.
- KaDev
- Autor
- Wylogowany
- New Member
Mniej
Więcej
10 lata 10 miesiąc temu #331
przez KaDev
Replied by KaDev on topic Powolne otwieranie PDFa
Dzięki za odpowiedź Czyli moje podejrzenia, że chodzi o ilość obiektów się potwierdzają. Ale mam też podobne PDFy nie z Inka i szybko się otwierają. Spróbowałem teraz pogrupować przez zapisem ale nic nie pomogło.
- Owca
- Wylogowany
- Administrator
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 16
10 lata 10 miesiąc temu #332
przez Owca
Replied by Owca on topic Powolne otwieranie PDFa
Nie będę ukrywał, że to może być wina Inka.
Język używany do tworzenia plików PDF to PostScript, więc pytanie jakie się nasuwa to jak Ink sobie radzi z tym. Może dodawać nadmiar kodu co wpływa na szybkość ich odczytywania. Pewnie czym więcej obiektów, tabeli, grafik, itp. tym więcej kodu i tak to wpływa na szybkość otwierania takiego pliku. Drugie pytanie czy jakoś optymalizuje dołączone rysunki niebędące wektorami.
To jest raczej pytanie do programistów czemu tak jest
Język używany do tworzenia plików PDF to PostScript, więc pytanie jakie się nasuwa to jak Ink sobie radzi z tym. Może dodawać nadmiar kodu co wpływa na szybkość ich odczytywania. Pewnie czym więcej obiektów, tabeli, grafik, itp. tym więcej kodu i tak to wpływa na szybkość otwierania takiego pliku. Drugie pytanie czy jakoś optymalizuje dołączone rysunki niebędące wektorami.
To jest raczej pytanie do programistów czemu tak jest
Za tę wiadomość podziękował(a): KaDev
Czas generowania strony: 0.135 s.